Dirk Rodriguez

Beste Belgische Wijn 2020: verrassende winnaars

Op één gebied gaat het “vooruit” in België: de wijnbouw floreert. En de organisatie van de Beste Belgische Wijn kende woensdag 16 september al zijn 16de editie. De organisatoren begonnen klein en gingen voluit voor de promotie van onze wijn. Dat kon, gelet op de kleinschaligheid van het event, enkel door een non-profit benadering met hulp van veel vrijwilligers. Respect. En dit zijn de uitslagen:

Belgische wijn is niet meer weg te denken uit ons leven. Pessimisten zeggen dat het nog altijd maar om een kleine 500 hectare gaat, optimisten beweren dat we over enkele jaren meer dan 1.000 hectare wingerd tellen en dat is toch al iets van betekenis.

Het is een recordjaar voor de Beste Belgische Wijn. Voor het eerst werd de kaap van de 200 ingeschreven stalen overschreden. Om dat alles op één namiddag geproefd te krijgen waren er dit jaar 58 juryleden nodig. Omdat de wedstrijd overeenstemt met de internationale standaard van het OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), mocht slechts 30% van de stalen bekroond worden. Wat opviel is een ruimere verspreiding van de medaillewinnaars, ook al dankzij het grotere aantal inschrijvingen uit het zuiden van het land. En eens te meer: België is een bubbelland. Zoals elk jaar waren er een paar uitblinkers. Volgende domeinen behaalden goud.

Domaine du Ry d’Argent, Rosé d’Audrey + Sélection du Vigneron + Cuvée le Noble Blanc de Blancs
Wijndomein Vandersteene, Eerste Oogst + Blanc de Blancs + Blanc de Noirs
Wijndomein Près de Gand, Rosé schuimwijn Pinot noir
Wijndomein Kitsberg, Chardonnay Krachtig + Pinot Blanc Cuvée V
Domaine de Mellemont, Verger des Moines
Ruffus (Vign. des Agaises), Chardonnay Brut + Brut Sauvage
Wijngoed Stuyvenberg, Stuynberg Brut
Wijndomein Aldeneyck, Chardonnay Heerentaak
Domaine des Marnières, Pinot noir
Wijngaard Het Verhaal, LZ37 Extra Brut
Domaine de la Bouhouille, L’Inattendu
Domaine Chapitre, Saint-Rémi + Chardonnay
Wijndomein De 3 Fonteinen, Cuvée Wit Barrique
Wijndomein Vigna, Felipe

De volledige lijst van medaillewinnaars vindt u door hier te klikken

Op de foto boven: Gido Van Imschoot, VVS.