Baudouin Havaux
Diverse

Wijnfestivals: even poolshoogte nemen bij Carrefour

De festivals worden overal op gang geschoten, maar bij Carrefour treffen we heel wat in-out aan: wijnen die slechts eenmalig in de rekken staan en die dus snel uitverkocht kunnen zijn. De kortingen zijn niet minnetjes (of net wel): -20% bij aankoop van 3 flessen, -25% bij aankoop van 6 flessen en -35% bij aankoop van 24 flessen uit de promotiefolder (exc. Champagne en Grand Cru Bordeaux)..

We hadden een gesprek met Maxime Lebrun, hoofdaankoper wijn bij Carrefour België, over de trends in het supermarktrek. « Door de lockdown en de tijdelijke sluiting van bars en restaurants zagen we een verkoopsstijging van zowat 10%. De B-i-B’s gingen erg vlot over de toonbank, net als de witte en de roséwijn. Ook de Italianen deden het ongezien goed, mogelijk doordat de Italiaanse gemeenschap minder op vakantie ging naar het thuisland. Ook opmerkeloijk: een stijging van de verkoop van bio-wijnen met liefst 50%. Minder enthousiasme was er voor de wereldwijnen. De mensen kozen eerder Europees. Misschien komt dit doordat de mensen minder met verre reizen in het achterhoofd zitten. Het zou ons dus ook niet verwonderen mocht de hogere verkoopscijfers doorgetrokken worden naar het wijnfestival. Verwacht wordt dat de stijging stilaan afvlakt, al is het best mogelijk dat sommige mensen “safe” willen zitten voor de rest van het jaar door tijdens de festivals een grote reserve in te slaan.».

Na een blinde degustatie, selecteerden we 10 bijzonder aantrekkelijke wijnen van het festival.

Onze selectie (basisprijzen) :

1/ Pecorino, Vola Volé, Terre di Chieti, Italië 2019

Erg charmante Pecorino met een vleugje acacia en goede, spannende zuren. Rondeur en generositeit op de tong en een mooie retour van wit steenfruit. (13%)

Carrefour, prijs €7,99 ;

2/ Koopmanskloof, Chenin Blanc, Stellenboch, Zuid-Afrika, 2019

Opvallend frisse Chenin blanc met een fijne minerale neus. In de mond fijn, verfrissend en bijna “verticaal” van karakter. Overtuigende aperitiefwijn. (Fairtade) (13,5%)

Carrefour, prijs €6,99

3/ Kartäuserhof Ried Achleiten, Grüner Veltliner, Wachau, Oostenrijk, 2019

Dit is een topper en een sterke aanrader voor wie de druif onvoldoende kent. Afkomstig van de boorden van de Donau. Perzik en groene appel, spankracht in de mond met in de afdronk een wit pepertje. Let op: prijsreductie waarop geen verdere kortingen gelden. (12,5%)

Carrefour, prijs €12,99

4/ Elements, Chardonnay, Thracian Valley, Bulgarije, 2018

Dit is een wijn voor wie zich graag laat inpakken door houtaroma’s. Rondeur, rijpe perzik en veel brioche. Behaalde een Gouden Medaille op de Concours Mondial van Brussel. (13,5%)

Carrefour, prijs €6,99

5/ Laurent Dufouleur, Bouzeron, Aligoté de Bourgogne, 2019

Beslist een van de sympathiekste wijnen van de Bourgogne, de Aligoté. Kenners weten echter dat Bourzeron de beste appellatie is voor deze druif die vroeger in de Kir werd gemengd als aperitief. Hier krijgen we een zuivere en frisse versie van de Aligoté met voldoende rijp fruit om voor heel wat drinkplezier te zorgen. (12,5%)

Carrefour, prijs €13,99

6/ Château Bellevue, Blaye Côtes de Bordeaux, 2017

Klassieke Bordeaux, braam-cassis met ook een hint van tuinkruiden en grafiet. Op de tong zuiver en evenwichtig met een frisse finale met krokante tannine. Ideaal bij een mooi ribstukje van het rund. (13%)

Carrefour, prijs €6,99

7/ Les Lys, Lirac, France, 2018

Om even te situeren, Lirac is appellatie van de Côtes du Rhône op zowat 15 km van Châteauneuf-du-Pape. We hebben hier te maken met een « GSMC » blend: Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan. Dit is een ronduit krachtige wijn die uw herfstavonden zal opfleuren. Bij stoofpotten en kleinwild. (15%)

Carrefour, prijs €9,99

8/ Portia, Crianza, Ribera del Duero, Spanje 2016

Mooie neus met hints van ceder, specerijen, een vleugje mokka en vooral rijp zwart fruit. Krachtig op de tong met een aangename frisheid, te danken aan de frisse nachten in het continentale klimaat van de Duero-vallei. Stilaan op dronk maar kan bewaard worden. (14,5%)

Carrefour, prijs €9,99

9/ Tana di Lupo, Valpolicella Ripasso, Classico Superiore, Veneto, Italië

De Ripasso is een wijn die aan kracht wint door een techniek die afgeleid werd van de Amarone. Hier geeft het de wijn ook een aangename zachte toets en sappige tannine. Wijn die zeker de jongere generatie zal aanspreken. (14,5%)

Carrefour, prijs €9,99

10/ Moillard, Naurouze, Mâcon, Bourgogne 2019

Jawel in Mâcon wordt ook rode Bourgogne geproduceerd en nog wel op basis van Pinot noir (en niet: Gamay). Neus gekenmerkt door griotte en peper. In de mond fris tot zelfs dorstlessend. Ideaal bij gevogelte en wit vlees. Aarzel niet om deze wijn wat frisser te serveren. (13%)

Carrefour, prijs €7,99