Dirk Rodriguez
Regio

Ribera del Duero door de bril van Pedro Ballesteros MW

Tijdens zijn "Masterclass Prestige" slaagde Pedro Ballesteros MW er in om een gezelschap van professionals te verbazen met een reeks wetenswaardigheden over Spanje's meest vermaarde wijnregio.

Is er belangstelling voor de wijnen van Ribera del Duero in tijden van covid? En of. Er moesten tafels bijgeplaatst worden in de Communication Loft. De hele zaal, met de grootte van een mid-size universiteitsaula, was net groot genoeg om het gezelschap in onder te brengen. Op het menu: 12 top-Ribera’s en een onuitgegeven Masterclass van Pedro Ballesteros MW over de wijnregio Ribera del Duero.

Wat is het interessantste aan Ribera? “Zijn eenheid van stijl,” steekt de Master of Wine van wal. Qua ligging is het in feite het tegengestelde van Bourgogne: heel Ribera del Duero ligt op eenzelfde noorderbreedte, van west naar oost. In Bourgogne is dat het tegendeel: de regio loopt van noord naar zuid, met als gevolg grote stijlverschillen tussen pakweg Chablis en Mâcon.

Een tweede punt is de rol van de wijnliefhebber. “Ik ben altijd een beetje sceptisch geweest over het uitgangspunt dat wijnkwaliteit bepaald wordt door de producenten,” zegt Ballesteros. “Die wordt evengoed bepaald door de consument. Madeira en Porto zijn zoet omdat de Engelsen het zo wilden. Sherry wordt almaar droger, omdat de consument het nu zo wil. En Ribera del Duero is groot geworden omdat de markt de wijn in die richting heeft gestuwd.” Natuurlijk kan je niet van elke wijn een grote bewaarwijn maken.

Alain Huetz de Lemps, Spaanse wijnschrijver, schreef een boek over de wijnen van het Noord-Westen van Spanje in de jaren 1960,” herinnert Ballesteros ons, “Hij kwam tot de conclusie dat er behalve voor Vega Sicilia geen hoop was voor de regio. Er viel geen geld te verdienen met wijn. De uitgestrekte wijnvelden van La Mancha waren in zijn ogen veel interessanter dan de arme oevers van de Duero. Om maar te zeggen: zich vergissen is menselijk.”

Maar kijk: Franco stierf, Spanje ging deel uitmaken van de EU, de export herleefde en ondanks de onheilspellende taal van Huetz de Lemps bundelden een aantal producenten de krachten om een Consejo Regulador (beschermde oorsprongsbenaming) in het leven te roepen in 1982. Toevallig was dat ook het jaar van de grote doorbraak van de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker. Hij ontdekte de regio en schreef ze de hemel in omdat hij houdt van rijke, geconcentreerde wijnen met stevige tannine. En zo ontstond er grote interesse vanuit Amerika. “We kunnen kritiek hebben op Parker,” zegt Pedro Ballesteros MW, “Maar we moeten hem nageven dat hij heeft gezien wat velen niet zagen.”

Sindsdien kende de regio een kleine revolutie. De wijnen werden almaar beter. In het begin geconcentreerd met veel tannine. Later werden ze fijner, delicater met een oordeelkundiger gebruik van hout. Concentratie en nieuwe eik komen niet langer op de eerste plaats. “Er zijn nu ook witte wijnen bijgekomen. Ik hou ervan wanneer appellaties openstaan voor exploratie van nieuwe wegen.” gaat Ballesteros verder, “maar we mogen het belang van dé druif die zo belangrijk is voor de regio niet vergeten, de Tempranillo. De Tinto del País bevat veel pigment en dat betekent dat de wijn ook veel anthocyanen bevat. Die binden zich met tannine en worden dan stabiel. Dit zorgt voor een groter bewaarpotentieel zonder extra bitterheid te creëren. En ik heb bij mezelf gemerkt,” voegt de Master of Wine er nog aan toe, “dat ik meer houd van gerijpte Ribera’s. De Roble-categorie mist in mijn ogen een deel van de expressie en de finesse van deze wijn.”

“Denk niet dat Ribera del Duero vooral in het buitenland wordt verkocht,” besluit hij net voor de aanvang van de tasting, “de regio voert slechts 20% uit. De Spanjaarden zijn er zelf gek op.”

De wijnselectie Ribera del Duero van Pedro Ballesteros MW

Lees verder onder de foto

• Bodegas Valduero, Valduero Blanco 2019
100% Albillo Mayor

• Dominio del Águila, Pícaro del Águila Clarete Rosado 2016
Field blend of Garnacha, bobal, monastrell, tempranillo gris, albillo mayor…

• Bodega y Viñedos Milénico, Milénico 2015
100% tempranillo.

• Bodegas y Viñedos Tábula, Clave de Tábula, Morejona Estate Penafiel, 2016
100% Tempranillo

• Dominio Fournier Reserva, 2012
100% Tempranillo

• Bodegas Viña Mayor (Grupo Bodegas Palacio 1894), El Secreto 2016
100% Tempranillo

• Territorio Luthier Reserva, 2016
95% Tempranillo, 5% Garnacha tinto

• Alonso del Yerro ‘María’, 2015
100% Tempranillo

• Bodegas Valdeviñas, Mirat Gran Reserva 2004
100% Tempranillo

• Alejandro Fernández, Tinto Pesquera Gran Reserva ‘Millenium’ 2009
100% Tempranillo

• Bodegas y Viñedos Neo, Neo Punta Esencia 2016
100% Tempranillo

• Bodegas Bohórquez, Bohórquez Reserva 2009
88% Tempranillo, 9% Cabernet-Sauvignon, 3% Merlot.

Beeld: ©Simpel Photography