Charles Piron
Oenotoerisme

Kent u Zuid-Moravië, gastregio van de 27ste Concours Mondial?

De 27ste Concours Mondial van Brussel is vandaag vrijdag 4 september van start gegaan in Brno, hoofdstad van Zuid-Moravië, een streek die beslist wat aandacht verdient van de wijnliefhebber. En ja, we bevinden ons in Tsjechië...

De meeste wijngaarden van Tsjechië (96%) bevinden zich in Moravië. Het klimaat is vergelijkbaar met de Elzas of nog: Weinviertel (Oostenrijk).

Net als in deze bekende regio’s kleurt de wingerd vooral wit in Moravië. Men houdt hier van aromatische, frisse wijnen. Maar er is ook rood: doorgaans fruitig met zachte tannine.

Lees verder onder de foto.

Even Tsjechen, deze wijnen

Tsjechië is misschien bekender vanwege zijn pilsner bieren, maar de wijnbouw is hier nagenoeg even belangrijk en maakt volop deel uit van de lokale gastronomische cultuur. Een van de redenen waarom we nauwelijks Tsjechische wijnen zien bij ons is dat er veel lokaal wordt gedronken en dat hun faam nog niet tot bij ons reikte. Nochtans is er potentieel, met 17 400 hectare aan wijngaarden (30 keer zoveel als België). De Concours Mondial zorgt ervoor dat de wijnen nu onder de aandacht komen van een internationaal, professioneel publiek.

Behalve de bekende internationale druivenrassen zoals de Riesling, de Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, en Pinot Noir vinden we hier zo’n 50 autochtone rassen zoals de Moravische Muskaat en kruisingen zoals de Pálava, de André en de Néronet. Verder zijn er interessante experimenten aan de gang met interspecifieke rassen die ook in ons land zouden kunnen aanslaan zoals de Malverina, Savilon, Laurot en andere.

Lees verder onder de foto

De vreemdste CMB ooit

De covid-crisis, dat hoeft geen betoog, heeft tot een uitzonderlijke Concours Mondial geleid. Nog nooit vond die in september plaats (meestal begin mei). Maar niettegenstaande het vliegverbod voor vele landen van en naar Tsjechië, is de CMB erin geslaagd om 250 juryleden te verzamelen in Brno. In drie dagen tijd zullen ze de 8.500 ingeschreven wijnen (uit 46 wijnproducerende landen) van de Concours blind evalueren.

Op de foto ziet u hoe dat in zijn gang gaat, met het heersende covid-protocol: kleinere jury’s, grotere afstanden…