Charles Piron
Regio

De Belgische wingerd krijgt kleur: de véraison.

De blauwe druiven in onze wijngaarden krijgen kleur en dat is best merkwaardig. Want inderdaad: alle druiven zien groen in het begin van de cyclus. Het is pas in de loop van de maand augustus dat de blauwe druivenrassen hun kleur krijgen. Maar wat gebeurt er dan precies met de druiven?

Het pigmenteringsproces staat bij onze zuiderburen bekend als de “véraison”. De druif groeit en de kleur evolueert gradueel van groen naar grijsroze tot paars (“gris”) en nadien blauw-zwart (“noir”). De druiven, die tot dan toe erg compact en stevig waren, worden stilaan ook zachter. Tegelijk vindt er nog een derde proces plaats: suikers worden in versneld tempo opgebouwd binnenin de druiven.

Lees verder onder de foto: véraison (van pinot noir) in de wijngaard van Château de Bousval, Waals-Brabant.

In België is de véraison intussen goed op gang gekomen. In principe is het proces, dat begint zowat halverwege de zomer, voltooid tegen de derde week van augustus. Voor de wijnbouwers is de véraison ook belangrijk voor de agenda: van het tijdstip waarop de druiven kleur krijgen, kan de wijbouwer afleiden wanneer de oogst zal plaatsvinden.

Lees verder onder de foto (véraison bij Ruffus)

Het ijkpunt voor het “officiële” tijdstip van de véraison is het moment waarop 50% van een perceel begint met de kleurmutatie. 50 dagen later zijn de druiven klaar om geoogst te worden, in normale omstandigheden welteverstaan. Wanneer september uitzonderlijk warm en droog is, zal er vroeger geoogst worden. Is het najaar of koud en regenachtig, dan wacht men idealiter best even langer, tot er nog even een droge, zonnige periode aanbreekt.

Lees verder onder de foto (rijpe druiven op Domaine du Chenoy)