Dirk Rodriguez
Winebizz

The Tasting Room: de “eerste” self-service wijnbar

Op de Antwerpse Vlaamsekaai ging een nieuwe wijnbar open, waarmee het meteen lekker druk wordt qua wijnbars op het Antwerpse zuid.

Isabeau Sas, initiatiefneemster, is geen onbekende in wijnmiddens, volgde opleidingen in Bordeaux en Stellenbosch en lanceerde “Our Daily Bottle”: online wijnshop met abonnementen. Gesterkt door het prille succes lanceert ze nu haar “Self-Service Wijnbar”.

De bar is goed gelegen mét terras aan de Vlaamsekaai. Ook binnen zijn er een viertal tafeltjes, hoekjes aan de toog en een kleine kelder met nog plaats voor een 12-tal klanten. De woorden “automatisch” en “self-service” laten vermoeden dat de wijnbar 24/24 open is voor wie een herlaadbare drankenkaart heeft waarmee hij zichzelf kan bedienen aan de enomatics die plaats bieden voor 16 verschillende referenties.

Maar zo werkt het niet: klanten zouden dan kunnen weglopen met de exclusieve Riedel-glazen en wie moet de flessen vervangen in de enomatics wanneer deze leeg zijn? Er is dus altijd minstens één sommelier nodig in de zaal. En zo komen we bij een concept dat de Brusselaars al kenden van de inmiddels gesloten wijnbar Etiquette.

Trouwens, er wordt ook sushi geserveerd en die komt niet uit de muur. En wat past er het best bij sushi? Bubbels. En bubbels werken niet met enomatics. Dus ook die worden apart geserveerd.

Het wijnaanbod is eigentijds, met een interessante Pinot noir, Zweigelt, Italiaanse Teroldego, Kaapse wijn… Dat de wijnglazen van Riedel komen heeft te maken met een bijzondere partner: Michael Schiettekat, en dan denken we natuurlijk meteen aan Le Wine, de nieuwe agent van Riedel in België.