Baudouin Havaux
Regio

De wijnen van de machtige Taag (Tejo)

De Tejo, warme wijnregio ten noordoosten van Lissabon, geniet van een dubbele afkoeling. Het is precies de combinatie van klimaat en matigende factoren die zorgt voor het unieke karakter van de Tejo wijnen.

Dubbele afkoeling? We verklaren ons nader. Er is niet alleen de afkoeling door de Atlantische Oceaan en de zeebries, maar ook door de Taag die haar water uit koelere streken haalt, zoals het Nationale Park van de Tejo en dan zitten we een stuk noordelijker en hoger. Deze combinatie van factoren maakt van de oevers van de Tejo een wijnstreek die het ontdekken waard is. De Tejostreek is erg vruchtbaar en vroeger vonden we er wijngaarden naast velden vol pimentão’s (paprika’s), zoete maïs, tomaten en fruit. In 2009 sprak men hier nog over de Ribatejo, maar er werd beslist de naam te vereenvoudigen tot Tejo, zoals de naam van de rivier. Dit gebeurde om de nieuwe ambities en de kwaliteitsevolutie die had plaatsgevonden, kracht bij te zetten.

Drie terroirs
Qua bodem en terroir worden er drie sectoren onderscheiden: Bairro, Charneca en Campo. Bairro ligt ten noorden van de rivier en kent golvende heuvel met een ondergrond van kalksteen gemengd met klei, en in het uiterste noorden ook wat schistes.

Ten zuiden vinden we Charneca. Deze sector is vrij vlak maar erg droog met vooral arme zandbodem. Hier rijpt het fruit ook het snelst. Oudere wijnstokken vechten hier voor water en brengen mooie, complexe wijnen voort.

In de Campo, vlak aan de oevers van de stroom, genieten de wijngaarden het meest van het maritieme klimaat van de Oceaan. De alluviale bodems zorgen voor vlotte, fruitige wijnen met een goede zuurstructuur, te danken aan de matigende invloed van de zee.

Tijd om het even over de wijn in het glas te hebben, zeker? Daar zorgen we een van de volgende dagen voor!