Dirk Rodriguez
Diverse

Master Sommeliers, een zeldzaam ras

Het Master of Wine programma is onnoemelijk zwaar. De Court of Master Sommeliers lijkt zich daar aan te spiegelen. Voor het eindexamen moet je niet alleen alles weten over de service, de wijntheorie en ook nog eens een fantastische proever zijn, nee je moet ook nog weten hoe je efficiënt een grote wijnkelder kan beheren zodat hij ook nog economisch rendabel is. Slechts één Belg haalde de titel tot dusver.

Om te beginnen aan de Master of Wine-studies moet men de hele WSET-opleiding doorlopen, dan pas kan men inschrijven voor een nieuwe 3-jarige opleiding. De laatste decennia zijn er slechts weinigen die erin slaagden die opleiding in 3 jaar af te werken. Pedro Ballesteros, medewerker van Vino, is een van de witte raven. De graad van Master Sommelier is echter ook niet van de poes.

De graad van Master sommelier is het toppunt en eindpunt van een opleiding die vier niveaus omvat. De opleiding won geweldig in prestige dankzij de hype in Amerika die nog aangezwengeld werd door de release in maart dit jaar (2020) van de film Uncorked op Netflix. Die loopt als volgt. Een jongen uit een zwarte wijk in Cleveland heeft zijn zinnen gezet op een sommeliersopleiding terwijl zijn vader had gewild dat hij gewoon zijn grill-restaurant overnam. “Sommelier” betekent heel wat voor wijnminnende Amerikanen, al is het maar omdat de meeste Amerikanen het woord “sommelier” niet kunnen uitspreken. Het hoofdpersonage, Elijah, voelt zich onwennig in de hoogdravende wijnwereld maar probeert zich uit de slag te trekken… Met andere woorden: voor wie niet zomaar een sommeliersdiploma heeft, maar een echt Master Sommelier Diploma kan voorleggen, rollen Amerikaanse Restaurants de rode loper uit.

Opleiding
De opleiding heeft vier niveaus. Elk niveau heeft drie luiken: praktijk, theorie en degustatie.
Je hoeft geen officieel diploma van sommelier of hotelschool te hebben. Maar het is erg moeilijk om te slagen zonder een grote rugzak vol praktijkervaring. Bijna iedereen werkt nog of heeft in een restaurant gewerkt. De proeven moeten afgelegd worden in London of een keur van Europese steden, waaronder jammer genoeg geen enkele Belgische…

In november 2017 haalde Aristide Spies (La Cave du Sommelier) als enige Belg de graad van Master Sommelier. In 2016 werd hij ook al 3de Beste Sommelier ter Wereld. Op hetzelfde ogenblik haalde Antoine Lehebel (Bon Bon) zijn Advanced Sommelier Certificate. In februari 2020 haalde Jan Van Heesvelde (was werkzaam in London tot voor de lockdown) eveneens zijn Advanced Sommelier Certificate. Antoine Lehebel bereidt zich nu voor op zijn Master Sommelierproef. Op de foto ziet u hem blind wijnen proeven in de kelders van Vinopres. Hij werd al 10de tijdens de halve finales van de Beste Sommelier van de Wereld te Antwerpen in 2019 en zegt graag mee te doen voor het prestige van de titel: je mag de letters “MS” aan je naam toevoegen, zoals “MW” bij de Masters of Wine. Maar de proef is echt wel zwaar, hieronder ziet u de vereisten voor de verschillende niveaus.

• Eerste niveau: Introductory Course. Dit niveau met examens die drie dagen duren, kan meteen worden uitgebreid met de proef voor het tweede niveau, die slechts één dag duurt.
• Tweede niveau: Certified Sommelier. Idem met een serieus theoretisch gedeelte van 40 vragen waarvan men minstens 60% correct moet beantwoorden. Dit examen wordt op één dag afgenomen.
• Derde niveau: Advanced Sommelier Certificate. Dit is een zware 5-daagse proef met onder meer een theoretisch examen met 84 vragen. 6 wijnen dienen blind geproefd en beschreven binnen de 25 minuten. Men mag op geen enkel onderdeel een lagere score halen dan 60%
• Vierde niveau: Master Sommelier. de theoretische proef is mondeling. Gedurende anderhalf uur vuurt men vragen op je af. En je moet minstens een score halen van 75%!

Wie eraan wil beginnen: één oertraditioneel adres: Court of Master Sommeliers

Dat “oertraditionele” mag soms ook letterlijk genomen worden. De Court of Master Sommeliers in de VS krijgt momenteel kritiek krijgt omdat ze er niet toe komt de Black Lives Matter beweging te erkennen.

foto boven: Antoine Lehebel, krijgt blind een selectie witte wijnen voorgeschoteld in de kelders van Vinopres als voorbereiding op zijn master proef die hij eind dit jaar hoopt af te leggen, als de sanitaire omstandigheden het toelaten.