B. Havaux – D. Rodriguez
Diverse

Rode zomerwijn, fris te drinken

Welke rode wijn drinken wanneer de temperaturen oplopen? Want we hebben nu eenmaal niet altijd zin in rosé. Hieronder enkele suggesties.

Wie rode wijn wil schenken in de zomer, niet zelden in openlucht, mag twee zaken niet vergeten. Om te beginnen dat de wijn snel de omgevingstemperatuur aanneemt en dat die ‘s zomers vaak te warm is voor wijn. Rode wijn hoort gedronken te worden bij een maximumtemperatuur van 18°C. Vaak nemen de glazen al een omgevingstemperatuur aan van meer dan 20°C. Daarom is het best om ‘s zomers je wijnen lichtjes te koelen, zeg maar tot een 15°C (komt zowat overeen met een half uurtje koelkast).

Een tweede punt om rekening mee te houden is dat er rode wijnen bestaan die meer geschikt zijn om gekoeld te worden dan andere omdat ze weinig tannine bevatten. Dat is het geval met heel wat beaujolais, maar ook met een bepaald type Pinot noir en Cabernet franc, om het bij Frankrijk te houden. Deze wijnen kunnen bij een temperatuur van 14 à 15°C perfect gedronken worden. Omgevingstemperatuur meegerekend, betekent dit dat je ze kan serveren bij 12°C (zeg maar een uurtje koelkast).

We moeten daarin ook niet overdrijven natuurlijk: je moet deze wijnen niet meteen in de ijsemmer gaan droppen naast de Prosecco en de rosé. Maar een isolerend jasje is dan weer geen slecht idee in de zomer. Hieronder een selectie van 5 wijnen.

Biodyvino (Aartselaar, online en diverse biowinkels) presenteert Domaine Pierre d’Heilly & Martine Huberdeau, Pinot Noir, Bourgogne Côte Chalonnaise 2018
Net als in de Elzas en de Jura vindt je in ten zuiden van Beaune het lichtere type Pinot noir met die frisse, fruitige neus en die perfect malse tannine. Maar de verrassing komt in de afdronk: daar merk je dat deze wijn toch die structuur heeft die hem een gastronomisch karakter verleent. Het blijft een rasechte bourgogne, zij het van een ietwat onderschatte appellatie. Prijs: €16,40.
Website: Biodyvino.be

Châteaux-Vini (Dilbeek en online)
stelt als zomertopper voor: Bussoletti Rosso 05035 Ciliegolo di Narni, Umbria 2018
De druif Ciliegolo wordt ook wel eens in Toscane gebruikt als mengdruif in de blend voor de Chianti. De 05035 heeft een opvallende lichte kleur, is op het fruit gevinifieerd, met zachte tannine en een goede fraicheur. Die combinatie maakt van deze wijn niet toevallig de zomertopper bij Châteaux-Vini. Licht koelen is het advies, maar vermijd ijsemmers voor deze delicate wijn die houdt van charcuterie en wit vlees.
Promotieprijs: €13,49€
Website: Chateauxvini.be

Licata Vini stelt een hele zomerreeks voor, maar wij pikten er de volgende uit: Nanfro “Sammauro” Cerasuolo di Vittoria 2016, Sicilië
Vittoria is bekend om zijn Frappato, blauwe druif met frisse zuren, maar niet toevallig wordt er (in onze ogen) ook de beste Nero d’Avola geproduceerd van het eiland. Het betreft hier een biowijn met endogene gisten. Wijn met een expressief aroma van kersen, framboos en rode neusjes. Een beetjes “sfumato” qua ondertoon. De structuur van de Nero d’ Avola komt in de finale wel bovendrijven, wat maakt dat je hier een mooi stukje vlees kan tegenover zetten. Serveer bij 14 à 15°C.
Prijs: €17,97
Website: Licata.be

Bij Magnus viel de keuze op: Michel Guignier Beaujolais 2018
Ha, eindelijk een Beaujolais, want dat is lang geleden dat een wijninvoerder zijn borst durft natmaken voor een wijn uit de zuidelijkste Bourgogne. Misschien even bijvertellen dat 2018 voor de Beaujolais een boerenjaar was, net als voor België en de Bourgogne. Alle wijngaarden van wijnbouwer Guignier zijn in Bio-cultuur. Een ervan ligt in Morgon, maar hier stellen we dus zijn generieke Beaujolais voor. De late oogst en beperkte houtinvloed zorgen voor een fruitige wijn met hints van kers en viooltjes en zalvende, zachte tannine. Serveer aan 15°C bij charcuterie, gegrilde worstjes of gevogelte.
Prijs: €8,49
Website: magnuswijnen.be

Oeno-Belgium stelt, hoe kan het anders, iets lekkers Belgisch voor: Entre-Deux-Monts Pinot Noir, 2018, Heuvelland BOB.
Pinot noir is niet eenvoudig te telen in ons land, maar Entre-Deux-Monts mag wat ons betreft als voorbeeld gelden hoe het moet en kan. Reden: wordt enkel in goede, warme jaren gemaakt, in frisse jaren gaat de pinot noir in de mousserende wijn. Hints van kers, kruiden en donkere bloemen in de mond aangevuld met fijn rood fruit en zachte toetsen van het eikenhout. De vrij korte maceratie (slechts 10 dagen) zorgt er voor dat de tannine niet gaat domineren in de afdronk.
Prijs: €17,60
Website: OenoBelgium.be