D. Rodriguez – C. Piron
Regio

De Vino-top 24 van de beste Ribera del Duero’s

Uit meer dan 90 ingezonden stalen van Ribera del Duero kozen professionals blind de 24 beste wijnen. Het had net zo goed een top-50 kunnen zijn. Hieronder de uitslag die alvast begint met een verrassing: twee roséwijnen!

• Bodega Antidoto ‘Roselito’, Rosado, Ribera del Duero, 2019
Deze rosé slaagt erin om fruitige finesse en lichtvoetige frisheid te combineren met een echt Ribera-karakter. Bijna ‘gris’ van kleur met hints van klein roodbosfruit en citrus. Perfect droog op de tong met een opvallende lengte. (13% alc.)
Baeten-Vinopolis / Xpervinum, €12,40
91%

• Carmen by Comenge, Rosado, Ribera del Duero, 2018
Deze wijn vertegenwoordigt de authentieke roséstijl van Castilla y Leon: steviger wijnen met enkele dagen schilweking en wat tannine die ook aan tafel zijn mannetje staat. Stevige aanrader voor wie de provencestijl finaal wat beu is. (13% alc.)
Magnus Wijnen (op bestelling), ±€15
89%

(lees verder onder foto)

• Bod. Felix Callejo ‘Gran Callejo’, Gran Reserva, Ribera del Duero 2014
Luxueus aroma van getoast hout, mokka en donker fruit. Complexe aanzet met verfijnd palet. Perfect rijpe tannine, mooie evolutie in het glas, harmonieuze afdronk. Nog potentieel voor vele jaren. (14,5% alc.)
Vinetiq (op bestelling), ±€60
94%

• Valdemonjas ‘Abrí las Alas’ (biologisch), Cosecha, Ribera del Duero, 2015
Spektakel van bij het eerste contact: expressief met geconcentreerd zwart fruit en veel alcoholwarmte. Nog wat ingehouden mond alsof we met een baby te maken hebben die nog moet ontwaken. Enorm potentieel. (15% alc.)
Les Vent d’Anges, ±€91
94%

• ‘Aalto PS (Pagos Seleccionados)’, Cosecha, Ribera del Duero, 2016
Lichtjes excessief, maar dit blijft geweldig charmeren met ook frisse hints van pijnboomwoud en zoethout. Op de tong evenwichtig met perfect gedoseerd hout en een geconcentreerde fruitretour. Bewaren en drinken vanaf 2025. (15% alc.)
Ad Bibendum, €110
93%

• Dominio Basconcillos ‘Viña Magna’, Reserva, Ribera del Duero, 2015
Klassieke Ribera del Duero met alle geconcentreerde kracht die men zich daarbij voorstellen. Erg expressieve mond met een mooie fruitterugkeer van braam en cassis. Verfrissende minerale toets in de finale en goed geïntegreerde eik. (15% alc.)
Van Hende (op bestelling), ±€60
93%

(foto boven artikel van deze flessen)

• Pérez Pascuas Gran Seleccion, Gran Reserva, Ribera del Duero, 2012
Neus met mooie kwalitatief eikenhout die iedereen meteen inpalmt. Complex, rond en diep met een begin van secundair fruit. Zijdeachtige tannine als ouverture op een lange finale. Wijn die zijn hoogtepunt nadert. (14% alc.)
La Buena Vida, €79,98
92%

• Abadía de Acón, Gran Reserva, Ribera del Duero, 2011
Een van de enige voorgestelde wijnen uit het topjaar 2011. Mooi geschakeerde neus met prachtige verweven eikenhout. Enorme smaakdiepte in de mond maar ook veel frisheid die voor evenwicht zorgt. Secundaire aroma’s, maar kan nog bewaard worden. (14,9% alc.)
Magnus Wijnen (op bestelling), €±60
92%

• Bodega Los Astrales ’16’, Cosecha, Ribera del Duero, 2016
Bijzonder geslaagde ‘cosecha’ met een ronduit krachtige ouverture, intense kleur en een enorme fruitconcentratie. Goede balans van materie, zuren en tannine op de tong. Deze wijn lijkt nu al op dronk, maar dat betekent niet dat hij geen bewaarpotentie zou hebben. (15% alc.)
Vitis Vin / CDB, €29,50
92%

• Bodegas Valduero ‘Una Cepa’, Cosecha, Ribera del Duero, 2015
Krachtige karakterwijn, erg Ribera getypeerd, met kruidige ouverture en een mond die je kan omschriojven als een ‘vuistslag in een fluwelen handschoen’. Voortreffelijke lengte die wijst op een groot bewaarpotentieel. (14,5% alc.)
Puerta del Sol, €31,66
91%

• Avelino Vegas ‘F de Fuentespina’, Reserva, Ribera del Duero, 2014
Expressieve ouverture met sappig zwart bessenfruit, mooi ontwikkeld, harmonieus palet waarin fruit, frisse zuren, hout en tannine mooi versmolten zijn. Wijn die zijn top nadert, maar zeker nog bewaard worden. (14,5% alc.)
Chacalli Wines (op bestelling), ±€40
91%

• Viñedos Alonso del Yerro, Cosecha, Ribera del Duero, 2015
Wijn met klassieke Franse invloeden, intense neus met klein zwart fruit, toast en een hint van mokka. Meer ingehouden stijl op de tong, met goed geïntegreerd hout en frisheid in de afdronk. Te drinken vanaf 2022. (14,5% alc.)
Wijnen Lootens, €20
91%

(lees verder onder de foto)

Bodega Carramimbre, Reserva, Ribera del Duero, 2015
Erg expressieve, zelfs bijna demonstratieve, neus met erg rijp fruit en blauwe pruimpjes. Op de tong veel fruitspieren maar de wijn heeft een sterke structuur van tannine en frisse zuren die zoveel kracht perfect kanaliseert. (14,5% alc.)
Het Wijnmagazijn (op bestelling), ±€28
90%

• Compañia Vinicola Solterra ‘AZ’, Crianza, Ribera del Duero, 2014
Evenwicht troef in deze wijn met zijn vlotte, sappige neus van braam, bosaardbei en specerijen. Op de tong vlot en fris met een zachte fruitretour, rijpe tannine en mooi versmolten finale. Plezierwijn om de volgende jaren van te genieten. (14,5% alc)
Wijnen Vanassche (op bestelling), ±€15
90%

• Bodegas Emilio Moro, Cosecha, Ribera del Duero, 2017
Modernere stijl van Ribera waarin frisheid en evenwicht de voorkeur krijgen boven kracht en nieuwe eik. Karaktervolle aanzet met een mix van fruit en aardse toetsen. Verfijnde finale die klasse en bewaarpotentie uit straalt. (14,5% alc.)
Winetime, €19,95
90%

• Bodega Félix Callejo ‘Parajes de Callejo’, Cosecha, Ribera del Duero, 2016
Ook hier komt de nadruk op fruitprésence, frisheid en evenwicht te liggen, ondanks het warme oogstjaar. De sappige mond ligt in het verlengde van de aroma’s. De lichte kruidigheid van de afdronk onderbouwt verder de vlotte drinkbaarheid van deze Ribera. (14,5% alc.)
Vinetiq, €22,50
90%

• Bodegas Monteabellon 14 Meses, Crianza, Ribera del Duero, 2017
Een van de jongere wijnen die deze selectie haalden. Heldere tint en in het verlengde daarvan een zuivere neus met hints van kersenpit, braam en blauwe bes. Aangename, sappige terugkeer van fruit, fraîcheur en discrete houtretour. Wijn die nog kan groeien. (14% alc.)
Artevino (op bestelling), ±€17,50
89%

• Bodega Bohórquez Reserva, Ribera del Duero, 2010
Deze reserva schetst het beeld van de rijpere Ribera met een enorme fruitprésence met een karrenvracht cassis en pruimpjes en een hint van kersenlikeur. Die fruitweelde wordt gekanaliseerd door een goede structuur van rijpe tanine en hout. (14% alc.)
Drankcenter Schotte (op bestelling), ±€35
89%

(lees verder onder de foto)

• Bodegas Valdrinal ’24’, Cosecha, Ribera del Duero, 2014
Moderne-stijl-Ribera met erg rijp fruit en op het eerste zich wat evolutie, maar ook erg veel persoonlijkheid. Terugkerende fruitcharme in de mond, goed versmolten hout en nog voldoende frisheid na al die jaren. Lager in alcohol. (13,5% alc.)
Sacacorchos, €25,80
89%

• Bodegas Torrederos, Crianza, Ribera del Duero, 2016
Goed gedoseerde crianza die van alles net genoeg heeft: fruit, frisheid, eikenhout, tannine. Mond in het verlengde van de neus met een uitstekende smaakdiepte en aangename, finale kruidgheid. Vlotte wijn die zijn toppunt in zicht krijgt. (14,5% alc.)
Dulst (op bestelling), ±€16
89%

• Vega Clara ‘Mario’, Cosecha, Ribera del Duero, 2016
Ambitieuze wijn met geconcentreerd rijp fruit en ook veel houtinvloed. Gelukkig is er ook voldoende structuur om die ambities te kaderen. Het is enkel wachten tot de tijd alles mooi zal laten versmelten. (14,5% alc.)
Dulst (op bestelling), ±€21

89%

• Bodega Resalte ‘Origen’, Cosecha, Ribera del Duero, 2015
Lichtjes ingehouden stijl. Neus met compact fruit en na walsen ook wat specerijen. Op de tong expressiever met een fijne fruitmaterie, kwalitatieve tannine en een lange afdronk. Wijn die verbetert in het glas wat het beste belooft voor de toekomst. (14,5% alc.)
Global Wineries / Carpevino / Casa Iberico / De Wispelaere €20,95
88%

• Bodega Bardos ‘Romantica’, Crianza, Ribera del Duero, 2017
Uit het recentere jaar 2017 komt deze Crianza die gekenmerkt wordt door rood en zwart fruit en frisse toetsen van munt en tuinkruiden. Op de tong sappig en evenwichtig met krokante tannine en frisse zuren. Goed gestructureerde wijn die zal verbeteren. (14% alc.)
Buen Gusto, €12,70
88%

• Bodegas Virgen de la Ascunsion ‘Zarzuela Roble Seleccion’, Cosecha, Ribera del Duero, 2015
Het goede oogstjaar en de vlotte stijl van het huis vullen elkaar perfect aan in de Seleccion. Sappig fruit, eikenhout dat charme toevoegt en goed rijpe tannine zorgen een toegankelijke wijn die heel wat wijnliefhebbers zal bekoren. (14,5% alc.)
Espavino, €15,50
88%

• 4 Speciale vermeldingen voor jonge wijnen (2018): Epifianio Rivera ‘Erial’, Traslascuestas Roble, Bod. Comenge ‘Biberius’ en Valdaya ‘Creta’ Roble haalden scores van meer +85%.

Lees verder onder de foto

Wijnliefhebbers gezocht!
U bent wijnliefhebber en u had graag in een echte, professioneel georganiseerde wijnjury gezeten, weten hoe het er aan toe gaat?

Deze selectie van 24 wijnen zal eind augustus opnieuw geproefd worden, blind, en door wijnliefhebbers. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar vino@vinopres.com met als titel ‘ribera-jury’. We zullen u dan 4 mogelijke data voorstellen.