Dirk Rodriguez
Diverse

Prijs van €100.000 voor Duurzaamste Wijnfamilie

Deze prijs wordt uitgereikt door Primum Familiae, de bekende vereniging van 12 vooraanstaande wijnfamilies. Een slimme zet van deze exclusieve club waarachter we onder meer de hand van Miguel Torres zien.

Het is de huidige voorzitter van deze prestigieuze club van 12 vermaarde wijnfamilies, Marc Perrin, die de eer had om deze prijs aan te kondigen. Het doel is vanzelfsprekend om familiale wijnbouwondernemingen aan te zetten om ecologischer en duurzamer te werk te gaan. De 12 leggen graag de nadruk op het aspect “familie” omdat ze geloven dat familiale ondernemingen de motor zijn van de economie en hun sociale verantwoordelijkheid hoger in het vaandel dragen dan publieke of beursgenoteerde bedrijven. Kijken we specifieker naar de wijnbouw dan speelt er nog een andere factor mee: de grond. Wijnbouwgronden moeten over de generaties heen zuiver genoeg blijven om de kwaliteit van de wijnen te kunnen garanderen: dat vergt sowieso een ecologische aanpak.

Concreet kan elk familiaal wijndomein zijn kandidatuur stellen. Het heeft daarvoor tijd vanaf 1 juli tot 30 oktober 2020. Eerst zullen 5 finalisten worden aangeduid (januari 2021), vervolgens zal de laureaat gekozen worden uit deze 5 finalisten (maart 2021)

Het reglement inkijken en deelnemen kan via deze link

Een “slimme zet” schreven we hoger. Waarom? Omdat door dit initiatief de nadruk wordt gelegd op de duurzame werkwijze van de 12 zelf, wat hun perceptie ten goede komt. Ze benadrukken op deze manier ook hun morele leidersrol in de wijnwereld.

Even herinneren wie de 12 zijn en wie tegenwoordig hun vertegenwoordigers zijn:
• Tenuta San Guido, Bolgheri (Priscilla Incisa della Rochetta)
• Marchesi Antinori, Toscane (Albiera Antinori)
• Egon Müller Scharzhof, Duitse Moezel (Egon Müller)
• Domaine Clarence Dillon, Pessac (Prince Robert of Luxembourg)
• Famille Perrin, Châteauneuf-du-Pape (Marc Perrin)
• Symington Family Estates, Porto (Paul Symington)
• Maison Joseph Drouhin, Bourgogne (Frédéric Drouhin)
• Familia Torres, Catalonië (Miguel Torres Maczassek)
• Famille Hugel, Elzas (Jean-Frédéric Hugel)
• Vega Sicilia, Ribera del Duero (Pablo Alvarez)
• Baron Philippe de Rothschild, Pauillac (Philippe Sereys de Rothschild)
• Champagne Pol Roger, Champagne (Hubert de Billy)