B. Havaux – D. Rodriguez
Winebizz

Bordeaux primeurs: het millésime van de langverwachte prijscorrectie?

De voorstelling van de primeurs van Bordeaux die normaal plaatsvindt rond de eerste week van april, werd afgelast om de bekende reden. Daarop dreigde natuurlijk een financieel fiasco. Men heeft nu beslist een aantal steden aan te doen met de meest exclusieve wijnen. En de prijzen lijken voor het eerst in jaren interessant…

Het is niet tijdens die week zelf dat de prijzen vastgelegd worden. Wel neemt men akte van de commentaren en daaruit leiden de makelaars (de zogenaamde ‘Place de Bordeaux’) af wat de trend is. Is de trend positief, dan kan je ervan op aan dat de prijzen zullen stijgen ten aanzien van het jaar voordien.

Natuurlijk spelen er ook andere elementen mee zoals de marktsituatie. Heerst er een wereldwijde hoogconjunctuur, dan hebben de prijzen de wind in de zeilen. Is het omgekeerde het geval dan heeft dat een negatief effect op de prijzen. Het hoeft geen betoog dat de conjunctuur dubbel tegenzit voor Bordeaux: niet alleen is er de corona-crisis, ook het feit dat China (met Hong Kong als spil voor Europese topwijn) en Amerika zich almaar meer afkeren van de Franse wijn, drukt de prijs. En we kunnen ook de Brexit nog noemen. Dat opent dus misschien wel perspectieven voor de Belgische wijnliefhebbers.

We belden daarover Peter Lesage, zaakvoerder van Topwijnen en een van de absolute Belgische specialisten in de grote cru’s van Bordeaux.

Klopt het dat de Bordeaux-prijzen een mooie duik nemen?
Peter Lesage: “Ja, gelukkig hebben ze voor één keer naar ons geluisterd. Na zwaar tegenvallende verkoopcijfers in januari en februari dit jaar, dus nog voor de corona-crisis, besefte men in Bordeaux dat er wat moest veranderen.”

Hoe sterk is de daling?
Lesage: “Je mag rekenen op een prijsdaling van 20 à 30%. Pontet-Canet heeft het voorbeeld gegeven. Niettegenstaande een topscore van 98-100 bij Wine Advocate, heeft eigenaar Tesseron een prijs gelanceerd van -30%. De overige toppers konden dan niet anders dan volgen. Mouton en Haut-Brion noteren aan 330 euro (ex-BTW) en dat wordt dan weer interessant voor de liefhebbers.”

Was het wel een goed jaar, 2019?
Lesage: “Het is in het algemeen gesproken geen absoluut blockbusterjaar zoals 2015 en 2016 dat waren, maar ik heb primeurs geproefd en het is ongetwijfeld een mooi klassiek jaar: er is de concentratie die de wijnen charme geeft maar ook de frisheid die we met Bordeaux associëren.”

Kan u nog een paar prijzen citeren?
Lesage: “Een paar flessen die de Belgen goed liggen: Belgrave (Haut-Médoc) voor €19,95; Carbonnieux rood en de Fieuzal voor €25,20 ; Malartic-Lagravière rood voor €30,80. Dauzac in Margaux voor €28,00. Dat zijn mooie wijnen waar een mens plezier aan beleeft. Je kan de lijst bekijken op onze site.” (klik op link)

Zijn de toppers voldoende beschikbaar?
Lesage: “Daar moet je mee opletten. De liefhebbers zijn nu gewaarschuwd en het gaat snel. Je merkt dat men weet dat de prijzen interessant zijn. De toppers, dus de premiers grand cru’s zetten maar een deel van de productie, meestal een 50 à 60%, op de markt. Ze gaan er dus van uit dat de prijzen over een tweetal jaren wanneer deze crisis over zal zijn, een stuk hoger zullen liggen.”

Is het aangeraden om nu te kopen?
Op het eerste gezicht dus wel. Vino legde zelf zijn oor te luisteren en heel wat liefhebbers zijn van plan (of hebben het al gedaan) om te kopen. Vooral ook omdat rood goed en wit naar verluidt uitstekend is. De vraag is ook met welk doel je wil investeren. Is het voor je eigen plezier? Koop dan referenties die je graag hebt. Is het om later door te verkopen? Koop dan de toppers. En hier moet je dus snel zijn. Mouton-Rothschild (€332 ex-BTW tegenover €480 voor het mindere 2018) gaat heel snel de deur uit. Idem voor Lafite-Rothschild: 475€ ex-BTW tegenover €565.

Zekerheid?
Zekerheid dat de prijzen zullen stijgen heb je nooit. Er kan altijd een Zwarte Zwaan opduiken (cfr. Nassim N. Talebs). Maar vermits het moeilijk slechter kan gaan dan nu, is het aannemelijk dat de prijzen inderdaad zullen stijgen. Ook de speculanten in China pikken graag hun graantje mee: het grote geld is trouwens nu al Hong Kong aan het verlaten. De invoertaks op Franse wijn bedraagt in het Amerika van Trump 25%: de huidige daling compenseert dat perfect. Een mens zou zelfs beginnen denken dat deze prijsdaling op maat van Amerika is geschreven. Rendez-vous over twee jaar, wanneer de 2019 fysiek op de markt komt.