Baudouin Havaux
Diverse

De opmars van rosé

De consumptie van roséwijn volgt de beweging van het kwik in de thermometers. In ons land gaat een warme zomer vaak samen met een aanzienlijke stijging van de rosé-verkoop. Toch merken we dat de consumptie van rosé de laatste jaren iets gelijker verdeeld is over het hele jaar.

Een van de redenen is dat Rosé stilaan een beter imago krijgt. De wijnliefhebber ziet rosé steeds meer als een volwaardige wijn met eigen smaakcodes. Vroeger spraken we over zwembad- of barbecuewijn, maar nu hebben roséwijnen ook hun intrede gedaan in de wereld van de gastronomie. De consumptie van rosé steeg de laatste jaren met ongeveer 10%. En dan spreken we over alle roséwijnen: droog en zoet, stil en mousserend.

Aan de basis van die evolutie ligt een hogere kwaliteit. In het verleden hadden wijnbouwers vaak de neiging om de oogst van hun jonge wijnstokken of mindere druiven te verwerken tot rosé. Zagen de druiven er niet gezond uit, dan zwavelde men wat meer met als resultaat dat men na zo’n BBQ in het verleden wel eens hoofdpijn had. Tegenwoordig hebben producenten zich echt gespecialiseerd in de productie van rosé. De grote appellaties van roséwijnen zoals Côtes de Provence, Vins de Pays des Sables du Golfe du Lion, Tavel, Cabernet d’Anjou en Bordeaux Clairet hebben altijd begrepen dat we niet zomaar rosé drinken.

Het zijn wijnbouwers die er specifieke terroirs voor reserveren en aangepaste methoden voorzien voor het beheer van de wijnstokken. Dat is een essentiële stap om goede rosé produceren. De bekende roséregio’s beheersen de techniek om druiven te oogsten die rijp genoeg zijn om de aroma’s van vruchten of bloemen voort te brengen, en niet té rijp zijn zodat er nog voldoende natuurlijke, frisse zuren overblijven. De oogst voor roséwijnen valt daarom ook vroeger dan voor rode wijnen.

Ook andere factoren zouden onze belangstelling voor rosé kunnen verklaren, zoals de klimaatverandering, die ons ertoe zou aanzetten om meer zomerse wijnen te drinken. De tempratuurstijging verandert ook onze eetgewoonten, vandaar het succes van tapa’s en exotische gerechten die trouwens goed samengaan met roséwijn.

Zwembad- of tafelrosé?

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten rosé die op verschillende momenten worden gedronken. De eerste is het type lichte, dorstlessende rosé die je nonchalant bij het zwembad binnenhijst (“rosé piscine”) of ook wel in een magnumglas in een nachtclub. De tweede is de gestructureerde, vlezige, complexe en vineuze rosé die degelijke gerechten kan begeleiden.

Een lichte of intense rosé?

De intensiteit van de kleur is absoluut geen criterium. De kleurt speelt vooral in op trends. De huidige trend is om steeds blekere rosés te produceren. Die komen vooral voor op hippe plekken. Het is de maceratieduur van de druivenschillen die de kleurintensiteit bepaalt. Hoe langer de schillen in het sap blijven, hoe intenser de kleur van de rosé. Weet dat er technieken zijn om de wijn te ontkleuren.

Tour de France van rosés:

1/ Pays d’Oc, Sphère rosé Gérard Bertrand:

Gérard Bertrand lanceert een nieuwe reeks wijnen met de naam “Sphère”. De originaliteit van deze rosé komt van de lichte sprankeling in de mond. Subtiel en delicaat. Deze rosé brengt een enorme frisheid die welkom zal zijn tijdens de zomerse hittegolven. Na de gisting zijn de wijnen nauwelijks van vat veranderd om oxidatie te voorkomen en het maximum aan endogene koolstofdioxide te behouden. De kleur is bleek en dus mee met zijn tijd. De mond is evenwichtig, ingetogen, aangenaam.

Verdeeld door Delhaize. Prijs: € 9,99.

2/ La cave d’Augustin Florent, 2013, Tavel, Frankrijk

Een rosé met veel body, krachtig en vol, met een mooie zuurgraad en aroma’s van framboos en kruiden. Kan een zomerse grillade van antwoord dienen.

Verdeeld door Carrefour. Prijs: € 7,89.

3/ Rosé des Plages, Premium, Pays de l’Hérault

Lichtelijk zoet, rond, citroenachtig, genoeg frisheid met een finaal zoetje. Zoals de naam al suggereert: te drinken aan de rand van het water of op een terrasje.

Bij Delhaize. Prijs: € 8,99.

4/ Sainte Victoire, Reflets de France, AOC Côtes de Provence Sainte-Victoire.

Het heeft de kracht van grenache, de aroma’s van syrah en de finesse van cinsault. Een harmonieuze en elegante wijn met genoeg karakter om een gegrilde lamsschouder te begeleiden.

Bij Carrefour. Prijs: € 6,99.

5/ Château de Montguéret “Le Petit Saint-Louis”, Rosé de Loire sec, 2019

Een rosé met een enorme frisheid. Perfect droog en toch is er een aangename sucrositeit in de finale. Mooi aromatisch palet van rozenblaadjes, frambozen, neusjes en citrusvruchten. Genereus op de tong. Als aperitief of bij voorgerechten, salades, chipolata’s op de grill of kippenboutjes.

Verdelers: Château Congo (Antwerpen), Rubbens (Wichelen)