Charles Piron
Regio

Elzas of de liefde voor de “9”

Ook de Elzas raakt stilaan uit de houdgreep van de lockdown. En dat is maar goed ook, want er ligt een schitterend millésime te wachten om te vertrekken naar de vier windstreken. Die "9" krijgt echt wel een bijzondere betekenis bij de Duitstalige gemeenschap in Frankrijk: sinds 1949 was het elk decennium weer prijs. Natuurlijk is er ook één uitzondering, het blijft tenslotte Frankrijk.

1949 was historisch, 1959 was bijzonder goed, 1969 was de positieve noot in een erg matig decennium (met uitzondering van 1961) en dat geldt ook voor 1979. 1989 was ronduit geslaagd. En dan volgt de uitzondering: 1999 was te druilerig en koud om grote wijnen te maken. 2009 was warm en droog en dan kwam 2019, een jaar van contrasten.

Na een milde en droge winter wordt 2019 beschouwd als een van de warmste jaren van het decennium. De bloei vond midden juni plaats en werd gevolgd door een droge en warme zomer tot midden augustus. Toen kwam de regen en veranderde de wijngaard binnen een week in een groene tuin. De combinatie van regen en warmte kwam het rijpingsproces ten goede. Maar het beste van al waren misschien wel de oogstomstandigheden. Terwijl het België begon te regenen en koud was voor de tijd van het jaar, bleef de Elzas bespaard van alle nattigheid. Het weer was droog en mild met frisse nachten, wat behalve voor rijp fruit en veel suikers, ook zorgde voor voldoende natuurlijke zuren. Deze mix van elementen is al vaker de voorbode geweest van zeer grote wijnen.

Lees verder onder de foto

  • AMMERSCHWIHR IN AUTUMN

Een jaar later blijken de wijnen van 2019 inderdaad te bulken van fruit, finesse, elegantie én lengte. Of het nu gaat om simpele Sylvaner (aka Müller-Thurgau) met tonen van witte perzik, de Pinot Blanc met zijn zuivere, florale aroma’s, de genereuze Muscat met zijn haast “explosieve” neus, de Pinot Gris met zijn hints van gedroogd steenfruit, de evenwichtige Gewurztraminer of de Pinots Noir met zijn magische blend van kruiden en pitfruit, het is een feest over de hele lijn. Maar volgens sommigen wordt deze hele club nog overtroffen door de Riesling. Het woord “groots” zou hier op zijn plaats zijn.

Na de prachtige lente van 2020, klimatologisch gesproken dan, dromen de wijnbouwers al van de dubbel: twee grote millésimés op een rij! Maar laat ons toch maar beginnen met die 2019 te ontdekken…