Dirk Rodriguez
Diverse

Gezond en duurzaam? Europeaan wil wel maar heeft er weinig voor over.

Twee op de drie Europeanen wil zijn voedingsgewoonten wel aanpassen ten voordele van milieu en klimaat, maar er zijn twee grote obstakels. Bovendien lopen de Belgen achterop.

Korte keten, duurzame voeding, bio, minder vlees, minder zuivelproducten: de Europese consument wil gerust in dat verhaal stappen, maar zijn twee hinderpalen zo blijkt uit een studie van de Europese consumentenbond BEUC. Een van de belangrijkste is de meerprijs die moest opgehoest worden.

Duurzaam geproduceerd voedsel blijkt in de praktijk inderdaad flink duurder en dat gaat meer dan de helfst van de ondervraagden te ver. Slechts 20% heeft daar geen enkel probleem mee. Voor België zakt cijfer tot een schamele 12,4%.

De tweede grote hinderpaal is de verminderde keuze: er is om te beginnen veel minder aanbod in duurzaam voedsel dan in conventioneel voedsel. Het idee om bij wijze van spreken geen verse tomaten ter beschikking te hebben in de winter, schrikt ook velen af.

Nu al minder vlees
Wel bemoedigend is dat nu al meer dan 40% van de Europeanen zegt minder vlees te eten puur om ecologische redenen. In België is dat zelfs 44%.

Tenslotte nog een woordje over de etikettering. Hier vindt 57% dat de etikketering te wensen overlaat. Etiketten geven gewoon te weinig informatie op het vlak van duurzaamheid. Mocht dit duidelijker zijn, zouden mensen sneller naar duurzame producten grijpen. Hier is duidelijk een taak weggelegd voor Europa, en dat geldt zeker ook voor de wijn.