Communiqué
Regio

Raimat: hoe water biowijn werd

Manuel Raventós vernam in 1914 dat er onder het onvruchtbare woestijnlandschap van Lleida (Catalonië) een ondergrondse rivier stroomde, de Segre. Nu stroomt er biowijn.

Manuel Raventós, eigenaar van Codorníu, vernam in 1914 dat er onder het onvruchtbare woestijnlandschap van Lleida een ondergrondse rivier stroomde, de Segre. Daarop besloot hij daar een groot stuk land te kopen. Een gouden zet die niet alleen tot de creatie van Raimat leidde, waar een woestijn werd omgetoverd in een wijngaard, maar in 1986 ook tot de appellatie Costers del Segre.

In 1917 vond de eerste oogst plaats, 2 jaar later werden de eerste kelders gebouwd. In 1970 plantte Raimat internationale kwaliteitsrassen aan, in 1988 bouwde Raimat een nieuwe wijntempel en in 2008 werd heel Raimat gecertificeerd voor ecologische wijnbouw (CCPAE-label). In 2019 kreeg Raimat ook het Europese bio-label. De overtuiging bij de familie Raventós is dat je de natuur sterker maakt door met de natuur mee te werken en niet ertégen. De natuur bedankt dan in de vorm van betere wijn.

Biodiversiteit en ecologie

Raimat gebruikt 100% hernieuwbare energie, lichte flessen voor een kleinere CO2-uitstoot, water van eigen waterbassins en zorgt voor meer biodiversiteit door het zaaien van bloemen en planten tussen de rijen van de wijnvelden.

De kwaliteit van de wijnen van Raimat wordt beïnvloed door de bodem (gravel-mergel) maar evenzeer door de grote verschillen tussen dag en nachttemperatuur: ‘s zomers 28 à 30°C overdag en amper 10°C ’s nachts. Dat staat garant voor gulle wijnen met rijp fruit én een fris karakter. De kwaliteit is bekend, maar de ambities werden de voorbije jaren nog groter onder impuls van wijnmaker Carles Escolar (hieronder).

Lees verder onder de foto: de selectie van Vino

Vino’s lenteselectie

• Raimat Chardonnay Brut ‘Metodo Tradicional’, Cava (zonder oogstjaar)
Schitterend flesdesign. Strogeel getint met fijne bubbels. Aroma van abrikoos, appeltjes met een hint van citrus. Veel fruitfinesse in de mond, met ook wat tropisch fruit in het palet en aangename toasty eindtoets. Cava die minstens 9 maand rijpt sur lattes. Werd al 5 keer bekroond op internationale wijnconcours.

Serveer bij 7-8°C.
Foodpairing: aperitief, slaatjes, zeevruchten, rauwe vis, oosterse gerechten, halfharde kazen.
Verdeling: Delhaize, €12,99

• Raimat Castell Chardonnay Organic (Bio + Vegan), Costers del Segre 2019
Voor deze Chardonnay werden druiven van eigen bio-wijngaarden in drie fases (‘s nachts) geoogst. Zowel het frisse, het rijpe als het tropische fruit komt op die manier tot uiting. Deze wijn is een verademing. Intense neus van perzik, witte nectarine, meloen en lychee. Lichtjes tintelende aanzet, gevolgd door een frisse retour van citrus en steenfruit. Voltreffer.

Serveer bij 9-11°C
Foodpairing: zee- en riviervis, vis à la plancha en vis in saus, gegrild gevogelte, wit vlees op de barbecue.
Verdeling: Delhaize, €7,99

Lees verder onder de foto

• Raimat Vol d’Anima Rosé (Bio + Vegan), Costers del Segre 2019
Achter deze prachtige fles die refereert aan de historische keramiekkunst van Raimat schuilt een blend van Pinot noir en Grenache (Garnatxa negra). Licht zalmkleurig getint en intens van aroma met rood bessenfruit, rijpe aardbei en na walsen ook wat limoen. Karaktervol op de tong met een fijne terugkeer van rijp zomerfruit. Dit is een rosé met persoonlijkheid die al uw zomerse gerechten begeleidt.

Serveer bij 8-10°C
Foodpairing: aperitief, zomerterras, zomerse slaatjes, charcuterie, roodbaars, zalm of tonijn, worstjes en wit vlees op de barbecue, couscous en tajines.
Verdeling: Hasselt Millésime