Dirk Rodriguez
Diverse

Wat is nu precies een Vegan wijn?

Als je weet dat wijn exclusief van plantaardig materiaal wordt vervaardigd, waarom vinden we het Vegan-logo dan niet op alle wijnflessen?

Antwoord: vanwege de klaringmethodes. Wijn bevat na gisting nog flink wat ‘droge’ resten, bestaande uit restdeeltjes van druiven en uit dode gistcellen. Het maakt de wijn troebel, wat we vooral bij witte wijn onaantrekkelijk vinden. Dat wordt verholpen door de wijn te klaren: men laat eiwit of vislijm neerdwarrelen in de wijnkuip. In hun val nemen deze dierlijke stoffen de onzuiverheden mee. Het resultaat is een vrij heldere wijn die echter niet-Vegan is. Nadien wordt de wijn nog eens gefilterd en krijgen we de kristalheldere wijn waar de meesten tuk op zijn.

Men kan ook een beroep doen op duurdere middelen (bvb botiniet i.p.v. vislijm, aardappelbestanddelen i.p.v. eiwit) die wel Vegan zijn, maar niet dezelfde helderheid opleveren. In rode wijn valt dat nog mee. Maar bij witte wijn blijf je onzuiverheid ontwaren. Vandaar dat je weinig witte Vegan-wijn aantreft.

Nog dit: het Europese Vegan-charter bepaalt dat er enkel naar toevoegingen wordt gekeken en niet naar wijnbouwmethodes. Bioboeren die in de wijngaard chemische mest vervangen door (gezondere) dierlijke, biodynamici die koehoorns in de grond steken volgepropt met mest, wel die kunnen bijgevolg perfect het Vegan-label claimen.