Dirk Rodriguez
Regio

Filmproducer Ben Stassen plant Belgische wijngaard op taalgrens.

Terwijl de pauzeknop van de economie nog half ingedrukt is, grijpt de Waalse filmproducent Ben Stassen dit momentum aan om een belangrijke nieuwe wijngaard aan te planten.

Ben Stassen, bekend figuur uit de wereld van de internationale animatiefilm (met o.m. de 3D-films Fly me to the Moon en Le Voyage extraordinaire de Samy op zijn actief), plant momenteel een gloednieuwe wijngaard aan in Aubel en Voeren. Het idee rijpte pas 10 maand geleden, toen de neef van de regisseur meldde dat er een prachtig terrein te koop stond op een van de steilste oevers in het land van Herve, ideaal voor wijnbouw, met een stukje op grondgebied Voeren. Van het een kwam het ander.

De oever heeft een hellingsgraad van meer dan 10% en de oriëntatie staat garant voor heel wat zonne-uren. Stassen: “In de wetenschap dat ons klimaat gelijkt op dat van de Champagne van enkele decennia geleden, lag het doel voor de hand: we willen een kwalitatieve mousserende Belgische wijn maken.”

Ook de keuze van de druivenrassen lag voor de investeerder voor de hand, hij ging voor Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier, de drie protagonisten van champagne. Daarnaast wordt er ook wat Auxerrois (voor de wijn extra body te geven) en Sauvignon blanc geplant. Van de laatste druif wordt namelijk een van de persoonlijke favorieten van de eigenaar gemaakt, ook al beseft hij dat we in België niet echt de geschikte bodem hebben voor Sauvignon. Op dit eigenste ogenblik worden 16.250 wijnstokken aangeplant. In totaal zal de beplante oppervlakte 3,5 hectare bedragen, met enige uitbreidingsmogelijkheden. De totale oppervlakte, bossen inbegrepen, bedraagt 5 hectare.

Stassen: “De wijngaard zal in de toekomst 60% bubbels, 20% rood en 20% wit opleveren. De wijnen zullen de naam ‘Bois de Loë’ dragen en de eerste experimentele flessen zullen in 2024 op de markt komen. Te volgen.

Adres: Bois de Loë 56, 4800 Aubel.