Dirk Rodriguez
Winebizz

Stormachtige tijden voor onze wijninvoerders, toch staan zij niet stil

Vino legt zijn oor verder te luisteren bij onze wijninvoerders en cavisten. Vandaag: Châteaux-Vini, Le Palais du Vin, Biodyvino en OenoBelgium/les Vins Belges. En wat opvalt: de Corona houdt hun plannen niet tegen.

Bij Château-Vini, dat merken vertegenwoordigt zoals Champagne Pol Roger, Vincent Girardin en Dom. Jacques Prieur (Bourgogne), de wijnen van Sting, Marchese Antinori en Isole e Olena uit Italië, werd zopas nog een nieuwe exclusiviteit gelanceerd: de Vino Nobile van Dei. Zaakvoerder Bart Rogiers (foto boven): “Het zijn rare tijden. De vaste werknemers zijn technisch werkloos en de zelfstandige vertegenwoordigers werken nu voor de particulieren in plaats van restaurants. Horeca is erg belangrijk voor ons. Ik schat dat we nu terugvallen op 25% van de normale omzet. Het klopt wel dat de online aantrekt en dat is een geluk want je ziet zelfs bij de particulieren dat ze niet zo happig zijn om naar de winkel te komen. Nochtans zijn we nu elke donderdag tot zaterdag open. Maar goed, we trekken ons plan en we zijn blij met elke particuliere bestelling die we krijgen. Spread the news!”

Nieuwe webshop bij Palais du Vin
Bij Cinoco/Palais du Vin kwam de pandemie op een slecht moment in de zin dat de online-site net niet klaar was half maart toen de maatregelen van kracht werden. “Dus hebben we een tandje bijgestoken om die site zo snel mogelijk klaar te krijgen,” zegt Ludovic Thysebaert, marketing manager van Palais du Vin, “Op 3 april konden we dan eindelijk online gaan. En ja, de verkoop komt op gang, maar het is duidelijk dat het beter was geweest hadden we de site vorig jaar al gelanceerd. Misschien even uitleggen hoe we werken: Palais du Vin verzorgt de B-to-C van de Cinoco-groep, dus naar particulieren toe, en levert ook aan bedrijven, voornamelijk relatiegeschenken. Cinoco doet de restaurants en de distributie (supermarkten en cavisten). Het is voornamelijk dankzij de laatste poot dat we nog een 20 à 25% van onze normale omzet draaien.” De thuisbezorging van de webshop gebeurt voornamelijk met de eigen chauffeurs en met Bpost.”

Wijnbar in de steigers bij Biodyvino
Bij Biodyvino profiteert men van de situatie en de vrijgekomen tijd, al is het woord ‘profiteren’ misschien misplaatst, om het concept uit te rollen voor een nieuwe wijnbar. “We stellen het relatief goed ondanks alles,” zegt Vincent De Coninck, co-founder van Biodyvino,” ik vermoed dat we meer dan 60% van het normale cijfer draaien. Natuurlijk is de horeca stilgevallen, maar de particulieren en de bio-winkels zijn belangrijker voor ons. Ik weet uit goede bron dat een aantal bio-winkels op dit ogenblik 30% meer omzet boekt dan normaal. De Corona-crisis werkt als een soort wake-up call bij een deel van de bevolking en dat merken wij ook aan dat deel van onze verkoop. Wat het concept van de wijnbar betreft, zitten we nog in de conceptuele fase. Wat we er al over kunnen zeggen is dat we een outlet zoeken om de wijn dichter bij de mensen te brengen, in een warme sfeer maar zonder snobisme of een exclusief cachet. De nadruk zal liggen op kwaliteit, gezondheid en nuttige informatie over de manier waarop de wijnbouwers werken.” We kijken er naar uit.

38 mousserende Belgische wijnen bij Les Vins Belges
Les Vins Belges is de nieuwe naam van OenoBelgium, de speciaalzaak in Belgische wijnen en spirits van Brusselaar John Collijs. Hij draait momenteel op een 30% van zijn normale omzet. Hij zag de horeca wegvallen maar houdt zich sterk: “Een geluk dat ik al lang online werk. Dus de mensen bestellen nu wat meer, zij het geen enorme hoeveelheden. Ofwel verstuur ik de bestellingen met koerier DPD ofwel trek ik zelf de handschoenen aan, met een fles ontsmettingsmiddel bij de hand. Ik ben ook blij dat ik enkele voedingswinkels bij mijn klanten tel, die mogen openblijven en draaien behoorlijk.” Zijn er nog voldoende stocks van Belgische wijn? En hoe zit het bij de producenten? Collijs: ”Het klopt dat Belgische wijnen soms niet tijdig gebotteld worden bij gebrek aan personeel of materieel. Chant d’Eole heeft laten weten dat hij pas in juli zal bottelen. Maar geen nood, ik heb 38 verschillende Belgische mousserende wijnen en de mensen zijn nieuwsgierig genoeg om eens een andere schuimwijn te bestellen dan hun favoriete fles. Dus ik verlies de moed niet, ook al omdat ik geen personeel en geen huur moet betalen, maar zoals iedereen hoop ik dat deze situatie niet te lang duurt.”

Wij hopen het voor hem en voor alle Belgische wijnhandelaren. Steek ze een hart onder de riem en bestel bij de Belgische wijnhandel!

Hieronder de links naar hun webshops (en die van andere grote wijnhandelaren)

Châteaux-Vini
Le Palais du Vin
Biodyvino
Oeno Belgium

Andere webshops van Vino’s Top referentie-handelaren:
Ad Bibendum
Canette
Chacalli
Dulst
La Buena Vida
Licata
Magnus
Matthys Wines
Mig’s World Wines
Sacacorchos
Vintology
XPertvinum

En verder:
Vinetiq
Hans Dusselier Desolari
Convento