B. Havaux – D. Rodriguez
Regio

Doe mee: creëer een micro-wijngaard in je eigen tuin!

U bent wijnliefhebber en u hebt een tuin of een stukje groen waar u zich kan uitleven? Dat is schitterend nieuws, want april en mei zijn de beste maanden om wijnstokken aan te planten. Want inderdaad, waarom geen micro-wijngaard aanleggen nu u er de tijd voor hebt? Vino helpt u stap per stap om zelf Belgisch wijnbouwer te worden.

Elke week zullen we samen een nieuwe stap zetten, en ondertussen staat u niet stil. Wat u alvast moet weten is dat de wingerd een stevige groeier is, die graag klimt. Vandaar dat u hem soms tegen muren ziet of als pergola. Maar wat ons hier interesseert zijn de vruchten: de druiven. Want die zullen u toelaten om over enkele jaren enkele flesjes wijn te produceren die u zal koesteren als waren het uw eigen kinderen. Ook interessant is dat de volledige vegetatieve cyclus zich voor uw ogen afspeelt: knopvorming, bladvorming, bloei, bloemvorming, vruchtzetting, groei, veraison (pigmentvorming bij blauwe druiven), rijping.

Hoe klein uw speelterrein ook is, er zijn plaatsen die meer geschikt zijn dan andere. Bij de keuze van een plek houdt u best rekening met volgende factoren: bodem, oriëntatie ten opzichte van de zon, blootstelling aan de wind.

Groeien er in je tuin struiken die vruchten dragen? Dat is een goed teken, want ook de wijnstok is in feite een struik met vruchten. De enige bodems die absoluut niet geschikt zijn, zijn de drassige en moerassige gronden en erg zoute bodems (“wijnstokken staan niet graag met de voeten in het water”). Heb je een heel zware bodem met bijna niets dan klei, wat in Vlaanderen wel meer voorkomt, dan kan het helpen door de grond iets dieper (> 60 cm) om te spitten en te mengen met zand (en eventueel ronde keien).

De juiste plaats
Een belangrijke beslissing die je nu al moet nemen is waar je de wijnstokken wil. Dat hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte. Weet ook dat druivelaars weinig water nodig hebben. Ideaal is dus een plaats met veel blootstelling aan de zon die de voorbije zomers last had van de droogte, waar het gras zeg maar geel werd. Als het kan is die plaats ook beschermd tegen de gure noord-oostenwind die de voorbije weken vrieskou aanvoerde. In België zijn de meeste tuinen zowat vlak. Mocht uw tuin toch hellend zijn, dan is het natuurlijk ideaal dat die helling op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten uitkijkt. Noordelijke hellingen kunnen een probleem zijn in ons land dat tenslotte ‘Cool Climate’ is. Zorg in elk geval dat de wijnstokken zoveel mogelijk zon krijgen. U kan natuurlijk de natuur wat helpen door aan de noordzijde van uw wijnstokken reflecterende elementen te voorzien (bvb. een witgekalkte muur).

Voorbereidend werk
Ook al beschik je nog niet over wijnstokken, je mag niet talmen met het voorbereidende werk. Van zodra je bepaald hebt waar je de wijnstokken wil planten, start je best het voorbereidende werk: een put graven tot een diepte van minstens 60 centimeter. Wil u pas volgend jaar aanplanten, dan is het nuttig om de grond om te ploegen zodat die kan luchten.

Het is ook aangewezen om de grond te verrijken, zodat de jonge plantjes een maximale kans op levensvatbaarheid krijgen. Indien je beschikt over ronde keien, wat zand, wat kalk, wat koeienmest of potgrond mag je die bij het omploegen ook mengen met de bestaande grond. In goede wijnbodems vindt men vaak keien. Maar wat is de functie van die keien vraagt u zich misschien af? Keien zorgen voor een betere drainage en houden de warmte vast, wat dan weer bevorderlijk is voor de groei van de plant en later voor de gelijkmatige rijping van de druiven. Hinderlijke grote stenen, kan u echter best weghalen.

Tenslotte kan u best nagaan wat de zuurgraad van de grond is. De website van de bodemkundige dienst van België helpt u wat dat betreft verder. In praktijk komt het erop neer dat de pH-waarde (hoe lager de pH, hoe zuurder) moet schommelen tussen de 6.0 en de 7.0. Hebt u een te zure grond dan kan u kalk toevoegen. In het omgekeerde geval beschikt u over een in België zeldzame té kalkrijke grond. Dan moet u kiezen voor wijnstokken die geënt zijn op voor kalk geschikte onderstammen. Klik hier voor de link. Tuincentra verkopen meters om de pH-waarde van de grond te meten. Een voorbeeld vind je via deze link.

Tuincentra
Misschien maakt u zich de bedenking dat de tuincentra gesloten zijn dezer dagen en dat het geen sinecure is om aan wijnstokken te geraken. Geen nood, ook wat dat betreft helpt Vino u vanaf maandag verder. Absoluut niet te missen.