Dirk Rodriguez
Winebizz

Online piekt bij Licata. En dat is niet toevallig.

Sympathie voor de Italiaanse zaak, of gewoon een bijdehands cliënteel? Eén ding staat vast, het is alle hens aan dek voor de online verkoop bij Licata Vini in Diepenbeek.

Het werd aangekondigd dat het een boost zou geven aan de online verkoop, maar niet elke wijnhandel is daar voor toegerust. Bij Licata kreeg de online verkoop de laatste jaren de nodige aandacht. Vroegere enquêtes van Vino leerden ons al dat de online bij Licata er jaarlijks merkelijk op vooruit ging, “Maar dan vormt dat toch nog altijd slechts een klein deel van onze omzet,” voegde Laurent Licata er dan snel aan toe. Maar nu is men blij dat men dat luik goed heeft verzorgd en regelmatig vernieuwd en dat Licata zichzelf bij de pioniers van de onlineverkoop in België mag rekenen: de onlineshop bestaat al sinds 2003 en de online-verkoop gaat intussen toch al een kleine 35% van de particuliere verkoop uitmaken.

De resultaten liggen te blinken in de eerste lentezon: de hoogste maandelijkse online-verkoop ooit werd deze maand genoteerd, 210%(!) ten opzichte van de maand maart vorig jaar en dan te weten dat de corona-maatregelen nog maar twee weken van kracht zijn. En de trend zet zich door begin april. Dat succes is welgekomen voor een wijnhandel in deze tijden. Maar is het voldoende om de andere verliezen te dekken? Laurent Licata: “Jammer genoeg niet. De horeca is normaal gezien goed voor 40% van onze omzet, en dat wordt niet goedgemaakt door de online. Het is een domper voor onze groeiambities, maar we voelen vooral mee met onze horecaklanten. We bekijken de mogelijkheden om extra hulp te bieden voor wanneer ‘het normale leven’ terug kan hervatten.”

Tenslotte nog dit vraagje. Speelt de sympathie voor het hard getroffen Italië een rol in het online-succes? Licata: “We hebben de indruk van niet. Onze klanten zijn vooral gesensibiliseerd door de huidige kwetsbaarheid van de eigen Belgische economie: we surfen mee op de golf van de Unizocampagne #winkelhier. Onze klanten zijn ook regelmatige restaurantbezoekers die nu meer thuis willen genieten.”

Foto: Laurent Licata
Lees verder onder foto

Hierbij nog eens de oproep van Vino aan alle wijnliefhebbers om online te bestellen bij de Belgische wijnhandelaren. Help ze door deze crisis. #Winkelhier!

De webshops van Vino’s Top referentie-handelaren:
Ad Bibendum
Canette
Chacalli
Châteaux-Vini
Convento
Dulst
La Buena Vida
Le Palais du Vin
Licata
Magnus
Matthys Wines
Mig’s World Wines
Oeno Belgium
Sacacorchos
Vintology
XPertvinum

En verder:
Vinetiq
Hans Dusselier Desolari