Dirk Rodriguez
Winebizz

Proef eens van een proefpakket

Wijnliefhebbers missen allicht de degustaties bij hun favoriete wijnimporteur. Ideaal alternatief in tijden van Corona hiervoor is het proefpakket, dat trouwens nog een paar extra voordelen heeft.

Het proefpakket beleeft op dit moment een nieuw leven, dat merk je aan je mailbox. Sommige cavisten hebben er trouwens originele namen voor bedacht zoals de “Virtuele Open Flessendag”. Zo’n pakket heeft een paar voordelen voor de wijnliefhebber, zoals het feit dat hij de wijnen niet gewoon proeft, maar echt zal drinken en dus zekerder is van zijn stuk wanneer hij bijbestelt. Een ander voordeel is dat er vaak een korting gepaard gaat met zo’n bestelling zodat de leveringskosten zowat wegvallen. Tegelijk zien de wijnhandelaren het slechts als een plan-B: een interessante oplossing voor klanten die ver af wonen, maar het benadert de traditionele proeverij niet als verkoopstool. We belden drie handelaren op: Xpertvinum, The Sol Ar en Sacacorchos. En die hadden voor één keer ruim de tijd om ons te antwoorden.

Gezelligthuispakket
Wim Dons van Xpertvinum heeft voor zijn lockdown-proefpakket een speciale naam bedacht: de Gezelligthuispromotie, een selectie van 15 wijnen met een mix van cava, wijn, sherry en zelfs een vermouth, met 10% korting erbovenop. Maar voor alle duidelijkheid: iedereen kiest vrij welke wijn hij in het pakket wil. Het is dus niet echt een ontdekkingspakket. Wim Dons: “Dat werkt wel, trouwens wij doen elke maand zo’n promotie, en we doen wat meer omzet online nu, maar niet om te zeggen dat het compenseert wat we elke dag verliezen. Wat wel bijzonder goed werkt zijn onze afhaalpakketten, een combinatie van gerechten en bijhorende wijnen. Normaal hebben wij hier een table d’hôtes die flink draait. De habitués van onze tafel blijven dus onze gerechten volgen, gelukkig. Intussen blijft de winkel ook open, maar we gaan onze uren moeten aanpassen, want je ziet dat de mensen niet zomaar de deur uitkomen.”

24/24 en 7/7
Patricia Marqués van The Sol Ar, Brusselse zaak in Portugese wijnen, merkt dat de online aantrekt, maar vermoedt dat het nog wat vroeg is om echt al een significante stijging te zien. Marqués: “We zitten nog maar aan het begin van de lockdown. De mensen zijn nog erg begaan met hun dagelijkse comfort (voeding, toiletbenodigdheden) veilig te stellen. Maar we zullen zien dat ze steeds meer behoefte krijgen aan een vleugje feestelijkheid in hun leven en dus een goed glas wijn. Ik denk dat online de volgende weken nog meer zal opflakkeren. De privé-wijnvoorraden zullen ook stilaan uitgeput raken. Of nadien alles zal zijn zoals vroeger, dat betwijfel ik. De particulieren zullen snel terugkeren, maar wat met de klanten uit de restaurantwereld? Veel restaurants hadden het water al aan de lippen en deze situatie zal voor een deel onder hen fataal zijn. Maar goed, laat ons de moed erin houden en iets proberen te doen voor de mensen die het echt moeilijk hebben of eenzaam zijn.”

Ontdekkingspakketten
Guy Vankeerbergen van Sacacorchos ziet online-pakketten als een doekje voor het bloeden: “Natuurlijk ben ik blij dat de online er is en het stijgt inderdaad lichtjes, maar het zal natuurlijk nooit het fysieke klantencontact vervangen dat bij ons zo belangrijk is. Onze proeverijen zijn werkelijk een climax van wijnliefhebbersplezier en de mensen kopen dan wat ze graag drinken en waar ze hun geld willen aan geven. Niets zal dat ooit vervangen. Online is belangrijk maar niet eenvoudig te organiseren. Normaal doet onze horeca-chauffeur de verdeling van die pakketten voor ons, maar nu de horeca wegvalt wil ik niet het risicolopen dat die man een besmetting oploopt. We doen dus een beroep op koerier DPD, maar daar zit je vast aan het ideaal van 8 of 12 flessen, voor afwijkende bestellingen betaal je verhoudingsgewijs te veel voor verpakking en transport en dan ben je als middelgrote invoerder je marge kwijt. Alleen de allergrootsten, en dan denk ik eerder aan Nederlandse bedrijven dan aan Belgische, zijn momenteel bij machte om dat efficiënt te organiseren. Dat blijft in België een werkpunt. Kortom ik doe mee met de online maar ik blijf open voor de klanten. Ze kunnen hier hun wijn komen halen door een tijdstip af te spreken, de zaak hier in Kortenberg is groot genoeg om afstand te houden.”


Vino dankt alle wijnliefhebbers die online kopen bij Belgische wijnhandelaren:

Wineshop The Solar
Xpertvinum Gezelligthuispromotie
Ontdekkingspakketen Sacacorchos