Dirk Rodriguez
Winebizz

Wijnhandelaars in overlevingsmodus

Alle niet-essentiële winkels moeten dicht. Maar zelfs als de winkel dicht is, blijft er nog een mogelijkheid over voor de wijnhandel: leveren aan huis. Maar is dat voldoende als doekje voor het bloeden? Vino belde even rond.

Er zit maar één ding op om de vinger aan de pols te houden: een aantal wijnhandelaren opbellen en horen hoe ze de zaken aanpakken. In principe worden drankenhandels en dus ook wijnwinkels toegestaan om open te blijven mits inachtname van de nodige instructies (afstand houden, zo veel mogelijk digitaal betalen…), maar in praktijk gebeurt dat zelden, de meeste winkels gaan dicht bij gebrek aan passage. Enkel online blijft overeind en we raden alle wijnliefhebbers dan ook aan om daar meer dan ooit gebruik van te maken.

Online-infrastructuur rendeert
Bij Licata werkt communicatieverantwoordelijke Jurgen Ramaekers nu gedeeltelijke thuis, maar hij houdt de werkzaamheden nauwlettend in het oog en passeert nog regelmatig op het hoofdkantoor in Diepenbeek. Ramaekers: “Vandaag dinsdag om 12 uur ging de winkel dicht. Vorige week stopten al de restaurantleveringen, zodat een deel van het personeel de facto technisch werkloos is. Normaal hebben we 6 magazijniers-chauffeurs, maar daarvan blijft er voorlopig slechts één aan het werk om de bestellingen te verwerken. Rond rijden, daar zal hij niet meer aan toekomen, daarvoor moeten we vanaf nu een beroep doen op koerierdiensten. Wat online betreft hebben we één geluk: het feit dat onze B-to-C business nu al voor 35% online verloopt. Daarom ook blijven er 2 commercieel bedienden full-time op de online shop actief. We zijn benieuwd of online nu door deze maatregelen verder zal groeien. Cadeaubonnen van eindejaar mochten nog tot april ingeruild worden voor wijn: we merken wel dat daar nu gretig gebruik wordt van gemaakt.”

Convento in Leuven ziet het anders. Convento heeft normaal een breed aanbod met traiteurdienst, restaurant, wijnbar en wijnhandel. Convento zal de winkel openhouden mits de normale voorschriften (social distancing, enkel elektronisch betalen). Stéphane Godfroid, zaakvoerder, heeft al zijn werknemers technisch werkloos moeten stellen, maar blijft zelf actief in de winkel. Wat als de winkel van FOD Economie toch dicht moet? “Dan val ik terug op de online bestellingen. Die staan voor slechts 15% van de verkoop maar we zullen dan het nodige doen om die te activeren,” aldus nog Godfroid.

“Wij zijn teruggevallen tot 1 chauffeur,” zegt Wim Van Leuven van La Buena Vida, “de rest van de mensen zijn technisch werkloos door overmacht. Dat is jammer, want het jaar was ronduit schitterend gestart en we hadden 3 vacatures openstaan. Onze winkel in Mol openhouden had echter geen zin, er is hier geen passage wanneer er geen proeverijen zijn. De online blijft doorlopen, en ook al stelt dat maar een kleine 10% van de verkoop voor, we zetten dit verder. Een aantal weken is houdbaar voor ons, maar het moet nu ook geen maanden duren, want dan zal de staat met ontzettend veel miljarden over de brug moeten komen om de KMO’s in leven te houden.”

Ook Ad Bibendum valt terug op zijn webverkoop. Ellen Roosen: “De laatste winkel in Antwerpen gaat vandaag dicht. Ook al zou het mogen: er is erg weinig passage, de mensen gaan enkel nog heel doelgericht naar hun werk of de supermarkt. Ook al staat de B-to-C verkoop maar voor klein deel van onze omzet, toch zijn wij benieuwd of online nu zal aantrekken. Voorlopig doen we geen gerichte acties, maar we proberen wel uit deze situatie te leren, vooral ook omdat we onze website in de zomer willen vernieuwen en gebruiksvriendelijker maken.”

Bij Matthys Wines in Brugge weerklinkt een ietwat ander geluid: alle werknemers werden op non-actief gezet, maar de winkel blijft open omdat er nu eenmaal klanten zijn die de gewoonte hebben om enkele kisten te komen oppikken in de winkel zelf. Daarnaast is er de online verkoop die niet onbelangrijk is. “Leveren van de online-bestellingen doe ik gewoon zelf, ’s avonds en ‘s morgens voor de winkel opengaat. Dat lijkt mij het zekerste, want koeriersdiensten raken overbezet. De online gaat in stijgende lijn, maar dat is normaal want de zaken gingen goed dit jaar – tot dusver. Nu is het koffiedik kijken. Ik hoop dat we in mei verlost zijn van deze toestand en dat de BTW-betaling verplaatst wordt naar juni. En er mag ook wat steun komen zoals in Frankrijk waar Macron heeft verklaard dat hij geen enkele KMO zal laten failliet gaan.”

We wensen onze wijnhandelaars in ieder geval veel moed om zich door deze periode te spartelen en geven alle wijnliefhebbers graag dit advies mee: koop in deze periode online bij onze wijnhandelaars, dat kan vlot via onderstaande links:

Ad Bibendum
Canette
Chacalli
Châteaux-Vini
Convento
Dulst
La Buena Vida
Licata

Magnus
Matthys Wines
Mig’s World Wines
Oeno Belgium
Sacacorchos

Vin du Portugal
XPertvinum

Morgen: wat met de echte importeurs die enkel aan doorverkopers en restaurants leveren?