Dirk Rodriguez
Regio

De beste Sauvignons: een teugje frisheid in muffe virustijden

In Blois, Loire-vallei, een weekje voor het Westen in een lockdown ging, koos een 75-koppige internationale jury voor de beste Sauvignons van de wereld op de Concours Mondial du Sauvignon.

Het was intussen al de 11de editie van de Concours Mondial du Sauvignon, kortweg CMS, waarop meer dan 1100 wijnen werden ingeschreven, een absoluut record. Er werden in totaal 331 medailles uitgereikt, waaronder 134 gouden en 197 zilveren.

Voor sommige juryleden zoals oenologe Dr. Carien Coetzee was het de eerste deelname. Coetzee: “Ik was verbaasd over de rigoureuze professionaliteit van de organisatie. Ik kan er niets op aanmerken want er liep echt niets fout.” De Sloveense Darja Zemljic was dan weer opgetogen over de diversiteit van de ingezonden wijnen: “Ik kan mij geen andere concours herinneren waar er zulke diversiteit van wijnen uit de hele wereld blind wordt geproefd.”

Lionel Gosseaume, Vice-Voorzitter van de appellatie Touraine, gastregio, was in zijn nopjes met de contacten die voortspruiten uit de Concours: “Professionals van over de hele wereld hebben nu kunnen kennismaken met onze wijnen in een sfeer van collegialiteit en convivialiteit. Dat is uniek.”

Erg geslaagd 2019
Noteer alvast dit: 2019 is een erg geslaagd jaar voor de Sauvignon. En dat geldt voor één keer voor heel veel regio’s: Frankrijk, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en als het soelaas mag bieden: Noord-Italië. Meer dan 60% van alle uitgereikte medailles betrof 2019. En voor wie denkt dat Sauvignon blanc niet kan ouderen: de oudste bekroonde wijn is een Sauvignon Arhiva 1970 (producent Ptuj), die terecht goud kreeg. (foto hieronder)

Lees verder onder foto

Frankrijk was de slokop met 172 medailles, voornamelijk dankzij het uitzonderlijke resultaat van Touraine. Oostenrijk en Italië haalden het met 40 en 36 medailles voor Nieuw-Zeeland met respectievelijk 28 medailles, een stijging met 33%. Zuid-Afrika staat te dringen als vijfde om hogerop te komen, terwijl ook Spanje, Chili en de VS verder timmeren aan de weg naar de glorie.

Lees verder onder de grafiek

Net als in België kende Touraine in 2019 een erg droge en warme zomer. Gelukkig was het fris in september en dat leidde hier tot schitterende, evenwichtige wijnen met veel fraîcheur. Touraine is bekend van zijn Sauvignon de Touraine, een appellatie die uitgebreid werd met de AOP’s Touraine Chenonceaux en Touraine Oisly, waar strengere regels gelden, waarvan de merkwaardigste is dat de wijngaarden een helling van minstens 5% moeten hebben.

Bekijken we het verder per regio dan valt op dat het Oostenrijkse Steiermarken op de tweede plaats komt met 39 medailles, dat is een stuk beter dan Bordeaux met 27 en Friuli met 25 medailles.

8 Revelaties (Revelations of trofeeën)

Uit de gouden medailles werden tenslotte de 8 trofeeën of Revelaties geselecteerd. Het hoogste goed op de CMS, zeg maar:

Trofee Dubourdieu (voor beste Sauvignon-expressie)
Weingut Plonerhof – Marling, 2018 Ploner Exclusiv, Alto Adige Sauvignon DOC, Italië

Trofee Tonnellerie Sylvain (voor beste houtgelagerde Sauvignon):
Domaine Serge Dagueneau et Filles, 2018 La Léontine, Pouilly Fumé, Vallée de la Loire, Frankrijk

Revelation Sauvignon unwooded
Domaine Renaudat Valery, 2019 Les Nouzats, Quincy, Vallée de la Loire, Frankrijk

Revelation Blended Sauvignon
David Fourtout, 2018 Grand Vin Les Verdots, Bergerac sec, Sud-Ouest, Frankrijk

Revelation Bio-Sauvignon (tweede trofee op een rij!):
Domaine Delobel, 2018 B de Oisly, Touraine Oisly, Vallée de la Loire, Frankrijk

Revelation Sauvignon van Nieuw-Zeeland
Whitehaven Winery, 2019 Greg Awatere Valley Single Vineyard Sauvignon Blanc, Marlborough, Nieuw-Zeeland

Revelation Sauvignon van Zuid-Afrika :
Delaire Graff Estate, 2012 Coastal Cuvée Sauvignon Blanc, Coastal Region, Zuid-Afrika

Revelation Sauvignon van Oostenrijk:
Weingut Kratzer, 2019 Sauvignon blanc Südsteiermark DAC Ried Kittenberg, Oostenrijk

Voor de volledige lijst van medaillewinnaars, zie cmauvingon

Hieronder: groepsfoto van de Belgische deelnemers aan de jury.
v.l.n.r: Julien Marson, Jasper Van Papeghem, Jeroen Tackx, Dirk Rodriguez, Olivier Pecheux, Marijke Bilmeyer, Denis Meurant, Serge De Maesschalck en Jean-Christophe Verschelde