Dirk Rodriguez
Winebizz

We beginnen ook wijn te hamsteren

We hamsteren massaal wc-papier en pasta, dat is bekend. Maar in Frankrijk denkt men al verder: men slaat er ook massaal wijn en kaas in. Wat bij ons?

Donderdag bleken in diverse supermarkten in België al een aantal wijnen uitverkocht. Vrijdag werd het erger en zaterdagavond waren er al talloze lege wijnrekken. Niet alleen de goedkope slobberwijnen, in Delhaize waren bijvoorbeeld ook alle biowijnen uitverkocht – zonder enige vorm van promotie. Blijkt dat de Belgen op dit ogenblik nog selectief aan het hamsteren zijn. Maar wat wordt dat straks?

In Frankrijk gaat het er anders aan toe. VRT-medewerker Frank Renout was er getuige van hoe de Fransen na de WC-rollen en de pasta, nu ook de wijn- en kaasrekken leegplunderen. Wanneer we dus even vooruitkijken, betekent dit dat de Franse wijnproducenten eerst de eigen markt zullen bevoorraden vóór België aan de beurt is. Over enkele weken kan dit dus tot een tekort leiden van wijn in ons land, want Frankrijk heeft toch nog altijd een kleine 60% marktaandeel bij ons.

Bij andere landen zullen de lockdowns een rol spelen. In het algemeen kunnen we stellen dat de stocks van de wijnhandel zullen aangesproken worden. Ook al ligt de horeca plat, we mogen hopen dat deze periode niet al te nefast wordt voor de wijnsector. Het aanspreken van de stocks kan de cashflow alvast opkrikken.

We merken trouwens dat tal van wijnhandels met originele initiatieven komen. Daarover snel meer.