Dirk Rodriguez
Winebizz

Brusselse horeca respecteert maatregelen, maar impact is nu al enorm

Ondanks het feit dat de horeca meer baat zou hebben bij een korte virale cyclus, steunt ze ten volle de overheidsmaatregelen. Ze vraagt haar leden de aanbevelingen 100% te volgen.

De overheidsmaatregelen zijn erop gericht de cyclus van het virus af te vlakken zodat die langer duurt maar minder wild om zich heen slaat. Dat speelt natuurlijk niet helemaal in de kaart van de horeca, die graag een kortere periode had gehad. Toch steunt Horeca Brussel ten volle de maatregelen van de overheid. De Federatie hoopt vanzelfsprekend dat daar enige steun tegenover zal staan. In Vlaanderen is dat al toegezegd door minister Hilde Crevits. Op andere niveaus is het nog afwachten.

De Brusselse Horeca Federatie voegt er fijntjes aan toe dat de sluitingsnormen niet helemaal duidelijk zijn of legaal afdwingbaar, maar vraagt haar leden toch te handelen naar de geest van wat de overheid vraagt. Take away mag wel, maar wat als zich daar een lange file vormt? Is dat veilig? Niet veiliger dan stoelen naast elkaar aan een tafel, zoals in de meeste restaurants of bars, stelt de Federatie. Bovendien hebben café’s, wijn- en andere bars geen take away.

De eerste echo’s die werden opgevangen door het Vlaamse stadsmedium Bruzz wijzen erop dat de impact van de afgekondigde maatregelen nu al erger lijkt dan na de aanslagen van maart 2016. “Tot drie keer zo erg,” melden sommige uitbaters. Waar de rest van het bedrijfsleven hoopt op een inhaalbeweging na de virale crisis, zijn dit voor de horeca voorgoed verloren weken qua inkomsten.

We wensen de restaurant-, café- en baruitbaters alvast veel moed. We zullen de gezelligheid en jullie passie voor het vak heel erg missen.