Dirk Rodriguez
Personalia

Beste Junior & Commis Sommelier en de Ribera del Duero Trophy

In het Duvel Depot in Puurs vond maandag de wedstrijd Beste Junior en Commis Sommelier plaats, een organisatie van de Belgische Sommelier Gilde. Officieel sponsor Ribera del Duero reikte ook twee prijzen uit voor het beste kelderbeheer.

Heel andere aanpak dit jaar. Vroeger werd na de theoretische proeven al bekendgemaakt wie doorging naar de finale met de praktische proeven. Gevolg: scholen die geen enkele finalist hadden kozen het hazenpad en de namiddag verliep bijgevolg ‘en petit comité’. Nu werden de proeven gemengd en werden er meer trofeeën aangekondigd dan enkel Beste Commis en Beste Junior sommelier. De spanning was dus te snijden tot de laatste minuut. Vóór de uitreiking werd er ook nog een korte Tasting Workshop over Ribera del Duero gegeven door Vinopres in aanwezigheid van afgevaardigde Alicia Fernandez van de D.O.

Een merkwaardige en complexe proef was de kelderopbouw, zeg maar voorraadbeheer. De kandidaten moesten onderscheid maken tussen flessen met rechte (bordeaux) vorm en flessen met afgeronde (bourgogne) vorm. De nissen hadden een verschillende breedte en het leggen van de flessen vereiste ervaring en kunde. Slechts enkele studenten konden er overweg mee. De besten sleepten de Ribera del Duero trofee in de wacht. Andere proeven waren Foodpairing, Tasting, Decanting en Theorie.

Lees verder onder de foto

Dit zijn de resultaten, met opmerkelijk, een volledig vrouwelijk toppodium:

Beste Junior Sommelier: Margaux Balemans van Ter Groene Poorte

Beste Commis Sommelier: Ine Vande Walle van Ter Groene Poorte

Prijs Ribera del Duero Junior Sommelier: Hugo Vinet van Ter Groene Poorte

Prijs Ribera del Duero Commis Sommelier: Zoé De Weer van Ilon Saint-Jacques

Nog te vermelden dat dankzij de inspanningen van William Wouters (Europees vice-voorzitter van de Internationale sommelerievereniging ASI) en Kris Lismont (huidig Belgisch voorzitter) en de weergalm die de Belgische sommeliergilde kreeg door de schitterende organisatie van de Beste Sommelier ter Wereld (Antwerpen 2019) meer sponsors werden gevonden. Behalve Ribera del Duero zijn dat Champagne J. de Telmont, Duvel-Moortgat, Bru en de familie Perrin.

Foto boven: Links Ine Vande Walle, rechts Margaux Balemans

Foto midden: Zoé De Weer en Alicia Fernandez

Foto onder: Hugo Vinet

Foto beneden: De Workshop van Ribera del Duero.