Charles Piron
Oenotoerisme

Dwars door de wijngaarden: dit zijn de grote afspraken van 2020

Het einde van de winter komt in zicht, dus we moeten eraan denken om die winterkilo’s kwijt te raken! Marathons, trails, joggings, trekkings en wandelingen zijn razend populair. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd in wijnregio's, waarbij je de wijnlandschappen kan ontdekken terwijl je een paar heerlijke wijnen proeft! Hier zijn de belangrijkste wedstrijden van dit jaar, wijnliefhebbers en joggers, dit is voor jullie!

1)    Marathon des Vins de la Côte Chalonnaise
Tijdens de eerste Marathon van het jaar ontdekt u het erfgoed van de “Grand Chalon” en de appelaties van de Côte Chalonnaise en Maranges. Langs Mercurey, Givry, Dezize-lès-Maranges, Remigny, trekken we tussen de wijnen van de Mâconnais en de grand crus van de Côte de Beaune tot de grenzen van de toeristische route van de Grands Vins de Bourgogne.

Waar: Givry
Wanneer: 4 april 2020
Meer informatie: www.marathondesvinsdelacotechalonnaise.fr 

2)    Marathon van de Route van de Duitse wijnen
Exotischer en iets minder bekend is de Deutsche Weinstraße Marathon. Deze marathon doorkruist de wijnroute van de Pfalz, een van de mooiste wijngaarden van Duitsland. De deelnemers kunnen genieten van de lente in deze prachtige regio en misschien zelfs van de gelegenheid gebruik maken om een paar dagen op de Duitse wijnroute te blijven.

Waar: Bockenheim
Wanneer: 5 mei 2020
Meer informatie: www.marathon-deutsche-weinstrasse.de

3)    Marathon des Vins de Blaye
De Marathon des Vins de Blaye, opgericht in 2004, is nu aan zijn 17e editie toe. Het doel is om de lopers de Blaye-regio en haar wijngaarden te laten ontdekken door middel van dit feestelijke evenement. Meer dan 30 wijndegustaties worden langs de route aangeboden, vergezeld van muzikaal vermaak.

Waar: Blaye
Wanneer: 9 mei 2020
Meer informatie: www.marathondesvinsdeblaye.com

4)    Marathon des Grands Crus
Waarschijnlijk een van de meest prestigieuze marathons ter wereld. Hij doorkruist de beroemde toeristische route in het hart van de Climats du Vignoble de Bourgogne, dat in 2016 als UNESCO-werelderfgoed werd erkend. De appellaties doen simpelweg dromen: Gevrey-Chambertin, Vougeot, Fixin, Chambolle-Musigny. Helaas, hoewel het een feestelijkere wedstrijd is, worden er geen wijndegustaties gehouden. Werden de wijnen intussen te duur?

Waar: Dijon (Côte d’Or)
Wanneer: 17 mei 2020
Meer informatie: www.marathondesgrandscrus.com

5)    La Champenoise
Dit is geen marathon, maar een wedstrijd van 18 km door een andere prachtige regio, beroemd voor zijn mousserende wijnen, de Champagnestreek! Twee routes zijn mogelijk, de feestelijke of de sportieve: voor de feestelijke route zijn er haltes met champagnedegustaties bij de producenten gepland. De organisatie biedt natuurlijk ook feestelijke avonden aan met champagne!

Waar: Reuil
Wanneer: 30 mei 2020
Meer informatie: www.la-champenoise.com

6)    Marathon du Vignoble d’Alsace
De Marathon du Vignoble d’Alsace is waarschijnlijk de meest feestelijke Marathon van de maand juni… Feest, sport, gezelligheid, en lopers uit de 4 hoeken van de wereld die zich om ter gekst verkleden! Maar deze Marathon is vooral een evenement voor iedereen: lopers, wandelaars, kinderen jong en oud, senioren, verkleed of niet, voor elk wat wils! Via een atypisch parcours doorheen wijngaarden en dorpen ontdekt u 12 gastro-wijnrelais die rijk zijn aan Elzasser-specialiteiten en vele animaties.

Waar: Molsheim
Wanneer: 20 en 21 juni 2020
Meer informatie: www.marathon-alsace.com

7)    Marathon du Médoc
“Le Marathon fait son Cinéma!” is het thema van de volgende Médoc-kastelenmarathon. 8.500 deelnemers uit de hele wereld zullen van de 36e editie van de Marathon van Médoc-kastelen proeven. De “Médoc” is een unieke wedstrijd met degustaties van grands crus, animaties en verkleedpartijen over een parcours doorheen de prestigieuze appellaties van Pauillac, St Julien, Haut Médoc en St Estèphe.

Waar: Pauillac
Wanneer: 12 september 2020
Meer informatie: www.marathondumedoc.com 

8)    Vignes Vins Randos
Een andere wijngaard, een andere kijk! Vignes Vins Randos in de Loirevallei, dat zijn 17 smakelijke wandelingen in het hart van de Loirevallei om van te genieten met familie, vrienden of alleen. In het gezelschap van de wijnbouwers, die hun passie en knowhow graag komen delen, kunt u genieten van de prachtige wijnlandschappen en het rijke erfgoed van deze regio, dat door de UNESCO als werelderfgoed werd erkend. Kom er ook de geheimen van de productie van deze verfrissende wijnen ontdekken.

Waar: in de Loirevallei
Wanneer: 5 en 6 september 2020
Meer informatie: www.vvr-valdeloire.fr 

9)    Marathon International du Beaujolais
De Marathon International du Beaujolais is een 4-daags festival in Villefranche-sur-Saône met vele activiteiten en verrassingen. Verschillende routes worden voorgesteld, van een kleine 13 km tot een echte marathon, er is voor elk wat wils!

Waar: Villefranche-sur-Saône
Wanneer: 21 november 2020
Meer informatie: www.marathondubeaujolais.org