Dirk Rodriguez
Winebizz

Wijnvoorkeur bepaalt ook politieke voorkeur (in de VS)

In Amerika is het politieke reclamebureau National Media nagegaan in welke mate je drinkgedrag ook je stemgedrag beïnvloedt. Significant, zo blijkt.

Bepaalde soorten drank zijn typisch voor ‘Republicans’, andere voor ‘Democrats’. Democrats zijn voor Brandy, Republicans voor Bourbon. Het feit dat Republikeinse stemmers doorgaans wat ouder zijn maakt ook dat ze sneller voor ‘light’ biertjes gaan. Ze houden ook van Martini. Democrats hebben het meer voor Stella Artois, Guinness en Gin.

Maar focussen we op wijn dan zien we dat merkwijnen een veel grotere impact hebben dan bij ons. Robert Mondavi, Woodridge (ook van Mondavi), Beringer, Cabernet en Merlot zijn Republikeins. Gallo, Barefoot (ook van Gallo), Francis F. Coppolla, Malbec en Pinot noir zijn dan weer typisch voor de Democrats. Ook Europees getinte wijnen zoals Champagne, Prosecco en Asti Spumante liggen beter bij de Democrats.

Ook dit nog: Russische wodka van Stolichnaya blijkt politiek gesproken neutraal.