Charles Piron
Regio

De Chenin blanc timmert aan zijn weg

Op initiatief van Anjou-Saumur wil #FanDeChenin deze onderschatte druif meer in het zonnetje zetten. Wine Paris is daar de ideale gelegenheid voor. De argumenten werden kracht bijgezet door door een uitgebreide degustatie.

In Frankrijk vinden we de meeste Chenin natuurlijk in de Val de Loire. We vinden haar overal in de wijngaarden van Anjou-Saumur en voor het overige vooral in Touraine. De druif wordt hier vaak de ‘Pineau de la Loire’ genoemd.

Sophie Beauclair, verantwoordelijk voor de hele Fan-beweging zoekt vooral cavisten om de populariteit van de druif verder op te krikken, dat gebeurt onder meer met Fan-zones en het feit dat er nu al 300 referenties op de markt zijn. Dat kan tellen natuurlijk en op die manier wil ze de ogen (en andere zintuigen) van de wijnliefhebbers openen of triggeren.

Verrassende sparklings
De Chenin blanc staat er om bekend dat hij heel wat stijlen de baas kan: van mineraal en droog tot zacht en intens zoet. Maar wat minder bekend is, is dat men er ook erg fijne bubbelwijnen van maakt. Toch staat de Chenin maar voor 0,16% van de totale Franse aanplant en komt ook maar op de 16de plaats van de druivenrassen in Frankrijk. Wanneer we bubbels proeven van 100% Chenin dan staan we te kijken van de frisheid en de mooie toetsen van kruisbes, granny smith en een lengte die we enkel zouden toedichten aan de allerbeste crémants.

Zuid-Afrika
Buiten Europa is de Chenin vooral bekend van Zuid-Afrika, waar hij ook Droë Steen genoemd wordt (droge steen). Het minerale karakter doet inderdaad soms denken aan droge steentjes. Vooral in Swartland vinden we nog mooie oude Chenin-stokken. Vroeger werd de druif vooral aangeplant om er zoete wijn of brandy van te maken. Vorig jaar werd samen met Zuid-Afrika al een eerste congres opgezet. De volgende editie zal plaatsvinden in 2021.