Dirk Rodriguez
Regio

Australische bosbranden: wat doet rook met wijn?

De omgeving van de steden Sydney, Melbourne… Adelaïde werd geteisterd. We spreken hier inderdaad over Zuid-Oost Australië waar zich ook heel wat wijngaarden bevinden. Er moet dus wel een impact zijn op de wijnproductie van 2020 die nu ongeveer rijp is voor de oogst. Moeten we ervan uitgaan dat die oogst grotendeels mislukt is?

“2020 wordt een zeer moeilijk jaar voor de wijnbouw,” schrijft het officiële communicatiebureau Wine Australia. Men betuigt zijn deelneming voor hen die familieleden, vrienden, huisdieren, volledige wijnkelders of wijngaarden verloren.

“Slechts 1% beschadigd door vuur”
Misschien lijkt dit een meevaller maar toch ligt volgens Wine Australia slechts 1% van de in totaal 146.000 hectare wijngaarden in getroffen wijnregio’s. Voorlopig tast men in het duister over hoe erg de wijngaarden in deze gebieden getroffen zijn. Pas begin april (na de oogst) zou een en ander duidelijk worden.

Rookschade
Natuurlijk is het vuur zelf niet het enige probleem voor de oogst. Rook kan volstaan om de smaak van de wijn dermate te beïnvloeden dat er problemen ontstaan. Dat bleek ook uit de gevolgen van de bosbranden in Chili, begin 2017. In Australië zal men enkele weken voor de oogst een druivenonderzoek doen om te zien wat de impact is van de rook op het aromatische profiel. Mochten daar problemen uit voortvloeien dan voorziet men al een aantal maatregelen.

Men merkt op dat Australië ervaring mee heeft met bosbranden, onder meer omdat men in 2003 al dezelfde problemen kende. Men ondervond dat hoe korter tegen de oogstperiode, hoe groter de impact van rook op de smaak. De wijn krijgt dan inderdaad “empyromatische”, zeg maar rokerige, aroma’s die overdreven kunnen zijn en dus storend. Bovendien verdwijnt deze rokerige toets niet met de tijd: hoe langer op fles hoe rokeriger.

De oplossing ligt voor de hand: waren er branden in de buurt van een wijngaard? Wacht dan langer met oogsten tot de effecten zowat verdwenen zijn en het bijvoorbeeld al eens geregend heeft. Wijnbouwers wordt aangeraden een test te doen met enkele trossen om de effecten na te gaan en zelf te beslissen of de smaak “te smoky” is of niet. Indien wel: langer wachten of… gewoon geen wijn maken.

Anders dan vuur, heeft rook geen invloed op de wijngaard zelf. Die is het jaar daarop weer zoals weleer.

Afbeelding ©Wine Australia