Dirk Rodriguez
Oenotoerisme

Gido Van Imschoots ‘Ontdek Piemonte’

Om dergelijk alomvattend boek aan te vatten over een van de boeiendste regio’s van Italië is enige intellectuele honger nodig, geloof ons. Maar die honger heeft vinologische duizendpoot Van Imschoot in overschot.

Het werd een boek dat Piemonte als geheel benadert: historisch, cultureel, toeristisch én wijnkundig. En bovenal een boek dat zin geeft om je biezen en valiezen te pakken.

U ontdekt, met tal van verwijzingen naar websites, dat Piemonte voor 43% uit bergen bestaat, dat de “Piramide van Goria” geen lift heeft en dat het niet de houtrijping was die de Barolo genietbaar maakte maar wel de malolactische gisting. Dat was de revolutie die de Franse oenoloog Oudart samen met zijn Italiaanse confrator Staglieno teweegbracht. Hints voor goede restaurants (zoals Oryzo in Dessana of Villa Tiboldi) worden (onder meer) tussen de regels meegegeven. U leert ook dat u best geen Barolo Chinato DOCG schenkt bij uw ossobuco. Dit is immers geen Barolo, maar een kruidenwijn die als digestief wordt gedronken. U leest er ook over het kiezen van de juiste truffel, over de Slowfood beweging en boeren die hun zeugen en biggen schattige huisjes geven in een vrije-loop-omgeving.

Er staan ook wat (tik)foutjes in. De kaas heet natuurlijk niet ‘Gran Padano’, maar ‘Grana Padano’ en inhoudelijk kan men opmerken dat de Argentijnse Bonarda genetisch volgens recent onderzoek (2008) niet overeenstemt met de Bonarda van Monferrato. Maar de sterkte van het boek is evenwel dat de aangegeven wijnproducenten inderdaad vaak dé specialisten terzake zijn. Dit is geen boek waarin van Imschoot voornamelijk spreekt over bevriende wijnbouwers, nee dit zijn echte topreferenties zoals men ze zelden aantreft in wijnboeken. Achteraan het boek vind je ook nog een handig overzicht van wijn-, restaurant- en slaapadresjes. Aanbevolen voor wie zich wil voorbereiden op een mooie reis naar Piemonte, het Italië dat zo mooi is in de herfst.

• Gido Van Imschoot ‘Ontdek Piemonte’, ondertitel: Proeven van Cultuur en Gastronomie, Fotografie: Jan Crab. Uitgeverij Sterck & De Vreese, Verdeling: Standaard Boekhandel €29,90