Hervé Henrotte
Winebizz

Nieuw: AOP Corrèze. Frankrijk heeft er weer een appellatie bij

Les Périères 2018, de eerste fles onder de AOP Corrèze – Coteaux de la Vézère is gelanceerd. De nieuwe appellatie ligt rond het stadje Brive-la-Gaillarde en is voorlopig 75 hectare groot, waarvan 28% in biologische wijnteelt.

De Limousin is altijd al een wijnbouwgebied geweest sinds de Gallo-Romeinse periode. Corrèze had trouwens heel wat succes in de 19de Eeuw en was in 1840 liefst 16.735 hectare groot. Om meer te kunnen aanplanten werden er zelfs terrassen aangelegd. Omdat de boeren er geen andere noemenswaardige inkomsten hadden dan wijnbouw betekende de phylloxera-crisis op het eind van de 19de eeuw niets minder dan een economisch bloedbad. Het grootste deel van de bevolking zal er uitwijken naar de steden. Door de aanleg van de spoorlijn Brive-Parijs ontstaat er langzaam weer wat activiteit zoals de appelteelt. Pas in 1986 worden er weer druivelaars aangeplant. Met name in Branceilles en Saillant.

In het noordelijke deel worden 21 hectare integraal biologische bewerkt. Deze sector mag het predikaat ‘Coteaux de la Vézère’ toevoegen aan de appellatienaam. Hier worden slechts twee druivenrassen gebruikt: de Cabernet franc voor de rode en de Chenin blanc voor de witte wijn. De bodem is rijk aan leisteen wat garant staat voor een kenmerkende minerale toets.

Ten zuiden van Brive vinden we Branceilles met overwegend Cabernet franc als aanplant, aangevuld met Merlot en Cabernet-Sauvignon. Opmerkelijk: 18 producenten hebben zich toegelegd op de productie van Vin de Paille (lokaal soms “Vin Paillé” genoemd). Voor de productie van deze Vin de Paille mogen ook Chardonnat en Sauvignon blanc gebruikt worden.

Samen met de Jura en Hermitage is Corrèze slechts de derde regio waar het toegestaan is om een vin de paille te produceren op basis van gedroogde druiven. 7 tot 8 kg druivenmateriaal is nodig om 1 litertje Vin Paillé te vervaardigen met gemiddeld 100g restsuiker per liter. Dit is wel nog altijd minder gesuikerd dan een flesje cola…