Dirk Rodriguez
Personalia

Château Castigno lanceert zijn topcuvée “Nirwana”

Ter gelegenheid van de lancering van zijn topcuvée Nirwana ontving Marc Verstraete in Hooglede (Gits) zijn Trofee van Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar. Twee goede redenen waarom de wijnbouwer (even) overmand werd door emoties.

Het was misschien wel het vreemdste jaar uit het rijkgevulde leven van Marc Verstraete. Door een infarct en het lange herstel dat dit meebracht had Marc Verstraete slechts drie dagen kunnen doorbrengen op zijn geliefde Château Castigno in 2019. Tegelijkertijd was het een jaar dat er toch drie dromen uitkwamen van Marc en Tine: de nieuwe Chais werd geopend, La Table kreeg zijn eerste michelinster en Château Castigno had begin november ook zijn topcuvée klaar, de Nirwana (oogstjaar 2016), waar we hier graag even een woordje meer over vertellen.

Nirwana is een 100% Grenache afkomstig van twee bijzondere wijngaarden. De eerste wijngaard ligt op het plateau naast de Chais en is bezaaid met enorme keien van kalksteen. De tweede wijngaard is iets lager gelegen en bevat meer klei. De blend van deze twee geeft de finale mix van fraîcheur en volle materie. De wijncultuur is gecertificeerd biologisch, maar de wijnbouwer gebruikt steeds meer biodynamische infusies om de planten te versterken. De wijn fermenteert met schilcontact gedurende 30 dagen in eiken foeders en wordt nadien overgeheveld naar betonnen kuipen om verder te rijpen. De wijn wordt niet geklaard, enkel licht gefilterd.

Proefnotities: eerst discreet met invloeden van garrigue, na walsen rijp zwart fruit en een vleugje pruim, zeg maar de typische extroverte kant van de Grenache. In de mond krijgen we de ook de tweede zijde van mooie Grenache: ingehouden kracht en pittige, fijngerasterde tannine die het beste belooft voor de toekomst. De finale is lang met een mooie fraîcheur en het palet is meer dan rijk en complex genoeg om de alcohol perfect te integreren. Kortom een wijn die je graag om de twee jaar opnieuw proeft.

Verdelers van de wijnen van Castigno: Caves St-Amand (Gent), Wijnen Vanassche (Ingelmunster), Caves Gaëlle (Aalter),…