Hervé Henrotte
Regio

“Cristal” van Louis Roederer wordt biodynamisch

Het hoogtepunt van 20 jaar experimenteren en vooral hard werken: de Cristal van het millésime 2012 komt op de markt en het is de eerste Cristal "die mens en natuur met elkaar verbindt".

Zonder certificaat en dus zonder logo bevestigt de beroemde Cristal cuvée zijn biologische en biodynamische ambitie na lange jaren van grondige transities.

Van eigen wijngaard:
In 1845 besloot Louis Roederer 15 hectare grond te kopen in de grand cru Verzenay (Montagne de Reims). Zijn idee was om zelf wijnbouwer te worden om zo het productieproces van A tot Z zelf te beheersen. Dat was vreemd in een tijd waarin druiven van weinig tel waren. Eigen wijnstokken zijn ook vandaag nog belangrijk voor het huis. De 240 hectare wijngaard zorgen voor twee derde van de druivenbehoefte van het Huis, goed voor in totaal 4,5 miljoen flessen per jaar.

De eerste grote cuvée:
Cristal werd in 1876 speciaal gecreëerd voor tsaar Alexander II en was tot aan de Russische Revolutie exclusief voorbehouden voor de Russische vorsten. Cristal was trouwens de eerste prestigieuze cuvée in de geschiedenis van de Champagne. Cristal wordt alleen gemaakt in de “grote jaren” wanneer de Pinot Noir (ongeveer 60%) en Chardonnay (ongeveer 40%) perfect rijp zijn en voldoende voorradig. De cuvée wordt altijd gemaakt van de oude wijnstokken van eigen grand cru wijngaarden. Het nieuwe is is dat ze nu biodynamisch gecultiveerd worden en per perceel gevinifieerd, zodat de volledige complexiteit van elk terroir kan uitgedrukt worden. De flessen genieten een rijping van zes jaar in de kelders van Louis Roederer, gevolgd door nog eens acht maanden rust na het degorgeren. Een fles moet tegenwoordig ongeveer €200 kosten.

De eerste grote Champagnehuizen in biodynamische wijnbouw:
Biologische en zeker biodynamische methoden zijn vrij zeldzaam in de Champagne. Slechts 2,1% van de wijngaardoppervlakte van Champagne (nationaal gemiddelde: 9%) is biologisch gecertificeerd. Leclerc Briant wordt beschouwd als een van de pioniers in de biodynamie in de Champagne, dan is Louis Roederer er het nieuwe boegbeeld van. Het Huis sluit zich met deze koerswijziging aan bij prestigieuze bedrijven zoals Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leflaive (Puligny-Montrachet), Coulée de Serrant (Savennières), M. Chapoutier (Rhône), Domaine Zind Humbrecht (Elzas), Château Pontet-Canet (Pauillac), Château Climens (Sauternes) en andere. Het is een trend die de komende jaren allicht nog zal toenemen. Naar verluidt halen ook de premiers (grand) cru’s Château d’Yquem en Château Latour hun certificaat.

Roederer werd gesticht in Reims in 1776 en is een van de weinige grote Champagnehuizen die nog in het bezit zijn van de stichtende familie.

In een dertigtal jaar tijd heeft de Roederergroep een wijnimperium opgebouwd dat bestaat uit diverse onafhankelijk beheerde wijngoederen die hetzelfde perfectionisme nastreven als het moederhuis:

  • Champagne Deutz, Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Grand cru classé, Pauillac), Châteaux Haut-Beauséjour en Château de Pez (Saint-Estèphe), Domaine Ott in de Provence,
    Maison Delas Frères in de Rhônevalei, Roederer Estate en Scharffenberger in Californië, Adriano Ramos-Pinto in Portugal.