D. Rodriguez – C. Piron
Winebizz

Georges Dubœuf, alias “de Vader van de Beaujolais Nouveau”, is niet meer

Hij werd ook wel eens de "Paus van de Beaujolais" genoemd: Georges Duboeuf, eigenaar maar vooral machtig makelaar in een kleine wijnregio . Hij stierf zaterdagnamiddag 4 januari. Hij was een onvermoeibaar proever en verdediger van zijn streek waar hij vooral in de gouden jaren '80 grote feesten aanrichtte

Hij stierf op 86-jarige leeftijd en werd een van de bedenkers van de Beaujolais Nouveau genoemd. Een hersenbloeding werd hem fataal op het eind van de namiddag in zijn woning te Romanèche-Thorins, zo wist zijn schoondochter Anne (vrouw van zijn zoon Franck Dubœuf) te melden aan de pers. Tot zijn laatste dagen stond hij er op om alles te proeven voor er iets werd gebotteld.

30 miljoen flessen per jaar

Pas op 85-jarige leeftijd gaf hij de fakkel (met tegenzin) door aan zijn zoon Franck. Hij maakte de Beaujolais populair met de Nouveau die ook tegenwoordig nog gelanceerd wordt op de derde donderdag van november. Het Huis G. Dubœuf met hoofdzetel te Romanèche-Thorins produceert 30 miljoen flessen per jaar waarmee het veruit de grootste producent is van deze wijnregio die deel uitmaakt van de Bourgogne. Dubœuf creëerde in Romanèche-Thorins ook een belangrijke visitors centre met een museum (“le Hameau du Vin”) en een shop.

In de gloriejaren de van de Beaujolais Nouveau organiseert hij grote feesten waarop zangers, Formule 1-piloten, acteurs, politici en sterrenchefs werden uitgenodigd. Dominique Piron, voorzitter van het wijnsyndicaat Interbeaujolais roemt Georges Dubœuf als “de man die van de Beaujolais een gevierde wijn maakte en die de vlag van de Beaujolais overal wist te hijsen. Een persoonlijkheid met een fijne neus, intuïtie en een straatlengte voorsprong op de rest.”

Het succes van de Beaujolais Nouveau had natuurlijk ook een keerzijde. Veel producenten profiteerden van het succes om minderwaardige Beaujolais met eenvoudige fruitsmaak (“hint van banaan”) als “Nouveau” te verkopen wat de perceptie van de hele streek een knauw gaf, G. Dubœuf incluis. Vooral toen het huis beticht werd van fraude (2006): eenvoudige Beaujolais werd verkocht als topwijn van een hogere appellatie. De Beaujolais werkt al dertig jaar aan een soort eerherstel met de betere wijnen van de streek: de cru’s. We denken dan aan wijnen afkomstig uit de betere dorpen zoals Brouilly, Morgon en Moulin-à-Vent.