Marc Vanel
DIVERS

Terroires d’Ambition wil beste van de hele Midi verenigen

Onder de nieuwe vlag van Terroirs d’Ambition van de AOP’s Languedoc en Roussillon vinden we voor het eerst het beste van beide regio’s terug

De twee groepering van de Languedoc (CIVL) en de Roussillon (CIVR) hebben de koppen bij elkaar gestoken om de criteria te bepalen om producenten te laten toetreden tot de “Terroirs d’Ambition”. Natuurlijk was het bedoeling om een soort top van de piramide te creëren. Na screening bleven er op het einde van de rit 7 AOP’s over: 5 uit de Languedoc (AOP Corbières Boutenac, La Clape, Minervois-la-Livinière, Pic Saint-Loup en Terrasses du Larzac) en 2 uit de Roussillon (Maury en Collioure-Banyuls).

“In de eerste plaats,” legt Christophe Bousquet uit (Ch. Pech Redon in La Clape, vertegenwoordiger voor de Languedoc), «kwamen die 7 appellaties uit de bus, maar daar kunnen de volgende maanden nog andere bijkomen, want deze groepering wil geen exclusieve club van cru’s worden.”
“Wel bleek dat deze 7 graag willen samenwerken en de kwaliteitscriteria onderschreven,” vult Romuald Péronne aan (Clos St-Sébastien te Banyuls, afgevaardigde voor de Roussillon).
Met de steun van de ‘interprofessions’ of wijnsyndicaten wordt de aftrap gegeven met drie events, één in Paris, één in Brussel en één in Collioure. Er zal ook een afvaardiging aanwezig zijn op Wine Paris 2020.
«Het geeft ons de kans om onze ervaringen te delen, het niveau verder op te krikken en samen een grotere naamsbekendheid op te bouwen dan we alleen zouden kunnen,” besluiten beiden in koor.