Baudouin Havaux
Diverse

Hoe dacht u dat Havana zijn 500 jarig bestaan viert?

Op 16 november werd de 500ste verjaardag van de Cubaanse hoofdstad gevierd, lokaal bekend als de fundación van de ‘Villa de San Cristobal de la Havana’

Om dit historische moment te vieren, was de hoofdstad getuige van een kleine volksverhuizing : 500.000 Cubanen verzamelden zich aan de voet van het Capitool dat recent nog werd gerestaureerd.

In 1519 vond in het westen van eiland de stichting van ‘San Cristóbal de la Habana’ plaats. Daar werd door de conquistadores een deal gesloten met het lokale opperhoofd Habaguanex. Van dit opperhoofd werd ook de huidige naam van de hoofdstad afgeleid, Habana of Havana. Wie tegenwoordig door de straten van Havana loopt, een stad van meer dan 2 miljoen inwoners, maakt een soort afspraak met de geschiedenis. Zoals je vaak ziet in steden waar de gouden tijden zijn gestopt: plots was er geen geld meer voor nieuwbouw. Met als gelukkig gevolg dat het patrimonium in stand moest gehouden worden. Geen nieuwe bruggen in Havana, geen nieuwe lanen en ook geen modern beton of opzichtige wolkenkrabbers.

strong>Cultuur vervangt cliché’s
Toch is Havana geen cliché. Nee, het is niet dat romantische postkaartje geworden. Het is een hoofdstad die bruist van het leven waar de cultuur niet in concertgebouwen, maar op straat wordt beleefd. Daar en nergens anders zie je de beste muzikanten, schilders, acteurs en vakmannen aan het werk. En op straat zie je ook dat dit land voor alles ’s werelds beste producent van keurtabak is. Ook dat leidt tot festiviteiten. We waren er getuige van het Partagas-festival van Havana.

Partagas is een van de oudste sigarenfabriekjes van het eiland en werd opgericht in 1845 door een naar Cuba uitgeweken Spanjaard, Jaime Partagas Ravelo. In het nummer 520 van de Calle de la Industria bouwt hij zijn atelier, in het zicht van het Capitool. In die tijd nog een van de rustige buitenwijken van de stad, nu hartje Havana. Toen een atelier zoals een ander, nu een van de grote iconische gebouwen van de stad, met op het fronton nog steeds het oorspronkelijke opschrift ‘Partagas Real Fabrica de Tabacos’ (Koninklijke Tabakmanufactuur Partagas).

Maar de tabaksrollers hebben enkele jaren geleden de ateliers moeten inruilen voor een fabriekje dat in betere staat bleek: Corona, gesitueerd in de Calle Padre Varela e/Desagüe et Peñal Verno, een mondvol. Corona is nu op zijn beurt een soort van heiligdom geworden, want behalve Partagas worden er nu ook andere prestigieuze merken gerold zoals Bolivar, Montecristo en bepaalde modules van Cohiba. Het oude gebouw van Partagas staat nu volledig leeg en wacht op een nieuwe bestemming. In principe en van zodra er fondsen beschikbaar zijn, zou dit een museum van de Habano moeten worden. Op het gelijkvloers vinden we trouwens al een Casa del Habano sigarenwinkel.

Jaime Partagas was een van de pioniers in de lokale industrie en wist ook zelf enkele tabaksplantages te verwerven in de Vuelta Abajo. Zo wist hij zich verzekerd van de beste tabaksbladeren. De man had ook creatieve ideeën: om de arbeiders bij de les te houden tijdens de lange werkdagen liet hij vanaf 1860 met luide stem het nieuws van de dag voorlezen. En als er weinig nieuws was: fragmenten uit bekende liefdes-, schelmen- en avonturenromans. Op die manier ontstonden de namen van sommige van zijn sigaren, zoals de Romeo y Julieta.

lees verder onder de foto

Naoorlogs hoogtepunt
Het was niet allemaal peis en vree op het eiland. In 1868 werd Jaime vermoord. De manufactuur Partagas werd overgenomen door zijn zoon Jose Partagas, die de leiding in handen hield tot het eind van de eeuw. Toen werd het merk ten dele verkocht aan de familie Cifuentes. In 1940 verkocht de familie Partagas haar laatste aandelen in de zaak.
Na de oorlog was Partagas het allerbekendste Cubaanse merk. Het liet ook de hoogste exportcijfers optekenen van het hele eiland. Deze bloeiperiode liet Partagas toe om andere merken op te kopen, zoals Bolivar en La Gloria Cubana. Na de revolutie volgde de onvermijdelijke nationalisering (1959). Op dat ogenblik was Partagas nog steeds het tweede belangrijkste merk, na H Upmann.

De modules van Partagas worden bijzonder geapprecieerd door de sigarenliefhebbers en dan vooral door de fans van het krachtiger type met intense aroma’s. Zoals alle grote merken van Habano, wordt elke module individueel gerold met de hand. En de grondstof, de tabaksbladeren, komt nog altijd exclusief van de zone Vuelta Abajo nabij Pinar del Rio. Partagas beschikt over een uitzonderlijk uitgebreid assortiment van liefst 23 verschillende klassieke modules (met permanente productie), dit zonder rekening te houden met speciale series, limited editions of exclusiviteiten.

De meest vermaarde series van Partagas:
Serie D N°4
Dit is de module die onder fans bekend staat als de ‘D cuatro’. Ze werd gecreëerd in 1930. Het is een robusto met een diameter van 2 cm en een lengte van 12,4 cm. In feite is dit tot vandaag nog steeds de meest verkochte Cubaanse sigaar ter wereld.
Lusitania
Hier hebben we een dubbele Corona van 2 cm diameter en een indrukwekkende lengte van 19,4 cm. Deze habano staat bekend om haar finesse en smaaklengte.
Série P 2
Herkenbaar door zijn cilindrische vorm en zijn bolvormige ‘obut’ uiteinde.

Che Guevara
Er is natuurlijk ook nog de gouden anekdote rond Ernesto ‘Che’ Guevara, de Argentijnse revolutionair en geneesheer die van zijn eigen dokter te horen kreeg dat hij zich best beperkte tot één sigaar per dag. Daarop ontwierp Partagas speciaal voor hem een uitzonderlijke module, de Inmenso Visibles, een knots van een sigaar met een lengte van 75 cm. Helaas wordt ze niet meer geproduceerd maar verwoede verzamelaars hebben er vast er zeker nog in hun collectie.

In België is Cubacigar de bevoorrechte invoerder van topmerken zoals de Serie D N°4, waarvan het nog meerdere vintages in stock heeft. Het millésime 2011 is nu voorradig bij de Habano specialisten.
Meer info: habanos