Diverse

Feestperiode? Ideaal moment om Codoníu beter te leren kennen

De kans is reëel dat een Cava van Codorníu straks een van uw eindejaarsfeestjes opluistert. Trouwens, wist u dat Codorníu de enige echte pionier is van de Spaanse mousserende wijn die men later Cava is gaan noemen?

Een referentie die kan tellen is dat Codorníu nog steeds de meest geliefde Cava is van de Spanjaarden zelf. Spanjaarden hechten veel belang aan authenticiteit. Josep Raventós creëerde in 1872 als baas en wijnmaker van Codorníu in 1872 de eerste mousserende wijn van het Iberische schiereiland. Die pioniersgeest is altijd blijven bestaan. Codorníu was de eerste om fijne Chardonnay toe te voegen aan de blends en het ging op zoek naar de beste terroirs voor Pinot noir. Codorníu bracht vervolgens als eerste een 100% Pinot noir rosé uit. Even later volgde de Blanc de noirs.

Ars Collecta
Een elegante verschijning in de wereld van de Cava is de creatie Codorníu van het nieuwe gamma Ars Collecta met zijn prachtige fles die aan een luxeflacon doet denken. Deze serie is de vrucht van jarenlang voorbereidend werk van hoofdoenoloog Bruno Colomer.

Aan de basis van deze wijnen ligt een strenge selectie van de druiven. De Pinot noir die gebruikt wordt voor de Ars Collecta Blanc de Noirs is afkomstig van Costers del Segre, het continentaal gedeelte van Catalonië met zijn frisse nachten. Langs de rivier de Segre kocht de familie Raventós grote stukken land om het dankzij de wijnbouw opnieuw vruchtbaar te maken. De geschiedenis heeft de familie Raventós gelijk gegeven: het is een uitzonderlijk terroir gebleken voor zowel Chardonnay als Pinot Noir.

Ideale temperatuur
Een vraag die velen zich stellen is bij welke temperatuur cava moet geschonken worden. Schenkt men hem best ijskoud, gewoon koud of eerder licht gekoeld?
Het antwoord is: hoe nobeler de Cava, hoe minder koud. Erg koud geschonken verliest een wijn immers een deel van zijn aroma’s en dat zou toch jammer zijn voor een complexe topcava? Hou er intussen rekening mee dat de wijn lichtjes opwarmt wanneer u hem in glazen schenkt die op kamertemperatuur zijn. Vandaar dat het geen kwaad kan wanneer de thermostaat in uw koelkast op 5 of 6°C afgesteld staat. Voor reserva’s en gran reserva’s haalt u de fles dan een kwartiertje of half uurtje op voorhand uit de koelkast.
Gezondheid, feest lekker!

Jonge kwaliteitscava: 7 – 9°C
Cava Reserva: 8 – 10°C
Cava Gran Reserva: 9-11°C