Dirk Rodriguez
Regio

2019: topjaar in Ribera del Duero

In Ribera del Duero, continentaal Spanje, schijnt de zon altijd in de zomer. Toch wil dat niet zeggen dat de oogstjaren er op elkaar gelijken. Vooral late vorst kan de resultaten sterk beïnvloeden

Het ene oogstjaar is het andere niet. Dat geldt uitermate voor regio’s zoals Bordeaux, de Loire of Bourgogne. Maar ook Ribera kent fluctuaties.

Omdat het een continentaal klimaat is met wijngaarden die allemaal boven de 730 m liggen, is het er ‘s nachts koud. Tot in de late lente is het er zelfs kouder dan bij ons. Vorstschade kan optreden tot midden mei en in uitzonderlijke gevallen tot zelfs begin juni. De Tempranillo, hoofddruif van de regio, is gelukkig een snelrijpende druif. Neemt niet weg dat de vorstschade de volumes ernstig kan beïnvloeden en door het fenomeen van secundair fruit, ook de kwaliteit. Vandaar dat het ene jaar het andere niet is.

Oogstjaar 2019
Na een normale winter met voldoende regen kende men op 4 en 6 mei de laatste vorstdagen, wat nagenoeg geen schade meebracht, tenzij op enkele plaatsen. Dankzij het mooie weer in juni kende men een mooie bloemzetting, gevolgd door een normale vegetatieve cyclus in juli en augustus.

Eind augustus was er regenval, maar ook een soms stormachtige wind, wat alles samen een gunstig effect had: de regen was nodig na een erg droge zomer en de wind voorkwam botrytis en ander onheil.

In het algemeen mag gezegd worden dat er weinig of geen wijngaardziektes optraden en er ook nauwelijks moest behandeld worden. Er is sprake van een “uitzonderlijk gezonde campagne”.

Kwalitatieve concentratie
Door de droogte in het midden van de zomer zijn de bessen compact en de volumes beperkt. Maar de kwaliteit van de Tempranillo is omgekeerd evenredig erg hoog. Er werd echter ook flink wat Cabernet Sauvignon en witte Albillo geoogst. Het was een van de jaren waarin er goed rijpe Cabernet werd geplukt (vanaf 29 oktober). De witte Albillo werd al vanaf 12 september geplukt. Heel wat wijnbouwers die we begin november spraken, hebben het over “het beste oogstjaar dat ze ooit door hun handen zagen gaan.”

Omgerekend in flessen wordt er gerekend op 96,5 miljoen flessen, wat lichtjes onder het langjarig gemiddelde ligt (100 miljoen). Er wordt voor het eerst ook met argusogen gekeken naar de oogst van de witte Albillo omdat vanaf nu ook witte wijn mag vermarkt worden onder de D.O. Ribera del Duero.
De oogst zou om en bij de 600.000 flessen bedragen.

Overzicht van de laatste 10 jaren
(maximum van 5 sterren)
2019: ***** (geconcentreerde bewaarwijnen)
2018: **** (goed maar hoge volumes)
2017: *** (jaar met late vorst)
2016: **** (zeer goed, warm jaar)
2015: **** (zeer goed, warm jaar)
2014: **** (relatief fris jaar dat echter mooi evolueert)
2013: * (problematisch jaar)
2012: *** (degelijk jaar dat sneller evolueert)
2011: ***** (uitzonderlijk warm jaar dat mooi rijpt)
2010: ***** (mooi, evenwichtig en klassiek jaar)