Baudouin Havaux
Regio

Beaujolais Nouveau, alias de boom die het bos verbergt

Zoals elk jaar op de derde donderdag van november kunnen we dit jaar op donderdag 21 november niet ontkomen aan de komst van de Beaujolais Nouveau.

De Beaujolais Nouveau (ook wel eens “Primeur” genoemd) wordt zoals steeds met gemengde gevoelens ontvangen. Maar het blijft een mooi moment om te klinken op de voorbije zomer. En toch voel ik altijd een steek in mijn hart wanneer ik wijn proef met een hint van banaan, framboos of rode bessen, afhankelijk van de door de oenoloog geselecteerde industriële gisten en de onvermijdelijke “macération carbonique” of koolzuurmaceratie.

Laat ons eerlijk zijn, de Beaujolais Nouveau is in feite de grootste concurrent van de Crus van de Beaujolais. Het is de boom waardoor je het bos niet meer ziet. In het onderbewustzijn van de consument zijn de wijnen van de Beaujolais gereduceerd tot die eerste en is die derde donderdag van november vaak de enige dag van het jaar waarop wijnliefhebbers Beaujolais drinken. En dat terwijl er zo’n lekkere cru’s staan te wachten op ons.

Mede dankzij de klimaatopwarming zijn de laatste jaargangen genereus, fris en fruitig en vooral beschikbaar aan interessantere prijzen dan de cru’s van andere, prestigieuzere regio’s.

Van zuid naar noord
Van zuid naar noord langs de rivier de Saône, in voornamelijk granietgrond, volgen ze op elkaar, zonder klonen van elkaar te zijn: op Brouilly volgt de Côte de Brouilly, daarna volgen Régnié, Morgon, Chiroubles, gevolgd door Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour die de noordelijke grens van de Beaujolais aanduiden, op de grens met de Mâconnais..

Vervaardigd van één uniek druivenras, Gamay Noir à Jus Blanc, dat hier zijn bakermat heeft, is zo’n cru het resultaat van een vinificatie genaamd “à la Beaujolaise”, waarbij de druiven in hele druiventrossen worden gemacereerd nadat ze met de hand zijn geoogst.

Toch hebben ze allemaal andere kenmerken, die cru’s. Chiroubles wordt de meest beaujolais-achtige genoemd, Morgon is gestructureerd, Moulin-à-Vent en Chénas hebben de neiging om te “pinoteren” zoals de edele pinot noir, en hebben veel bewaarpotentieel. Brouilly en Côte de Brouilly hebben de naam mineraal te zijn, al is het niet duidelijk of de wijngaarden nu op een uitgedoofde vulkaan liggen of niet …

De soepelste onder hen zijn allicht Chiroubles, Fleurie, Saint-Amour, cru’s die een brug maken tussen expressief zacht fruit, elegantie, kracht en lengte.

De lokale producenten mogen dan zeggen dat je voor cru’s van de Beaujolais “tot Pasen na de oogst moet wachten”, in praktijk is dat gezegde achterhaald, je kan ze beter 2 tot 5 jaar rust gunnen eer ze te openen.

Food pairing
Maar het interessantste is daarmee nog niet gezegd. Beaujolais is een zegen aan tafel. Waar veel rode wijnen te krachtig zijn, zoals bij salades, vis met wijnsaus, tonijn, bouilli, wit vlees, worstjes en grillades, daar komen deze elegante cru’s helemaal tot hun recht.