Oenotoerisme

Opening van de Cité des Vins in Beaune in 2021

Het project Cité des Vins et des Climats de Bourgogne zit in de eindfase en wordt in 2021 afgerond met de opening van 3 sites: Mâcon, Chablis en Beaune. Vorig jaar werden de projecten in Mâcon en Chablis reeds voorgesteld. Vandaag is het de beurt aan het project in Beaune.

Het project in Beaune wordt uitgevoerd door het Bourgondische constructiebedrijf Rougeot in samenwerking met de architecten van Siz-Ix. Het plan werd getekend door Emmanuelle Andreani en bestaat uit een cilindervormig gebouw in de vorm van een gekrulde rank van een wijnstok (doet wat aan Guggenheim denken). De totale oppervlakte van het gebouw is om en bij de 1100m² met op het dak een ecologisch terras met 4 rijen wijnstokken.

De Cité ligt op wandelafstand van het stadscentrum van Beaune, vlak bij het Palais des Congrès, en zal deel uitmaken van een bosrijk park van 10 hectare, met vijfsterrenhotel, twee restaurants, een winkelcentrum en receptiezaal. Het terrein bevindt zich op het platteland en zal vanuit de stad enkel bereikbaar zijn met groene vervoersmiddelen. De kostprijs van het hele project wordt geschat op 10,2 miljoen euro voor een totale oppervlakte van bijna 3500 m².

De ambities zijn hoog. De werken gaan van start in de zomer van 2020 en de opening wordt al een jaar later voorzien, in de zomer van 2021. De organisatoren willen 150.000 bezoekers per jaar zien.

De Cité’s des Vins zullen de bezoekers onthalen op een “allesomvattende beleving van de Bourgondische wijn”, waaronder ook het concept van de Climats, de kern van de Bourgondische wijnbouw. Het wordt een interactieve, ludieke ontdekking voor zowel amateurs als wijnkenners.

Op elke site worden verschillende activiteiten aangeboden:

  • Een culturele rondleiding om de wijnen en de Climats van Bourgogne te ontdekken (inclusief toegangsticket)
  • Een verblijfplaats met gratis diensten
  • Workshops en opleidingen over Bourgondische wijnen
  • Het ontdekken van foodpairing
  • Een gespecialiseerde boekhandel
  • Zalen voor zakelijke seminaries
  • Een informatiepunt voor toeristen