Dirk Rodriguez
Regio

D.O. Ribera del Duero erkent officieel witte Albillo-wijn

Op dinsdag 5 november erkende de D.O. Ribera del Duero officieel ook witte wijnen op basis van (een dominantie van) de autochtone druif Albillo. De D.O. verwacht geen enorme productie, maar beantwoordt op die manier wel aan de vraag van een deel van de producenten

Door deze erkenning is het kleurenpalet van de beroemdste regio van Castilla y León compleet, naast de beroemde rode wijn, was er al de rosé en voortaan zal ook witte wijn onder de vlag van Ribera del Duero op de markt komen.

Eigenheid
Kenners van Spaanse wijn weten al langer dat de regio beschikt over een wit druivenras, de Albillo Mayor, en weten ook dat de druif bijzondere zorgen vraagt. In vroegere tijden stond de druif kris kras aangeplant tussen de blauwe druivenrassen en dat is in deze streek voornamelijk de Tempranillo. Sommige producenten hebben kleine percelen met Albillo omdat ze er “clarete” van maken, dat is rosé waarbij in de most tot 50% witte druiven worden gemengd.

De Albillo heeft een oxidatief karakter en wordt ongeschikt geacht om er een eenvoudige dorstlessende wijn van te maken. Wanneer men de druif lange tijd “sur lie” laat rijpen (ook op hout) kan men echter een interessante gastronomische wijn bekomen, die inzake structuur doet denken aan Chardonnay, maar qua aromatisch register vaak dichter tegen een Chenin blanc aanleunt met hints van acaciabloesem en mineralen.

75%-regel
Een witte Ribera del Duero zal minstens 75% Albillo moeten bevatten. Daarmee wil de D.O. allicht voorkomen dat men massaal Verdejo gaat aanplanten en de concurrentie aangaat met de naburige regio Rueda. “Dat zou ook geen zin gehad hebben,” noteren we uit de mond van een lokale producent,”Heel wat producenten in Ribera hebben namelijk al een bijhuis in Rueda en maken daar al Verdejo.”

Terugwerkende kracht

U kan zich binnenkort dus aan witte Ribera verwachten en dat kan zelfs een fles zijn van pakweg het oogstjaar 2015. Hoe kan dat als de erkenning er pas in november 2019 is gekomen? Wel, elke producent die kan bewijzen dat hij een wijn heeft gemaakt die nog niet op de markt kwam en beantwoordt aan de apellatieregels, mag die witte wijn vanaf nu als witte Ribera del Duero op de markt brengen.

Vanuit Aranda de Duero,
Dirk Rodriguez

Wie de volledige officiële communiqué van de D.O. wil, stuurt een mailtje nar vino@vinopres.com