Dirk Rodriguez
DIVERS

Cru Bourgeois: nieuw klassement op 20.02 2002

Suspens in de Médoc en dan vooral in Cru Bourgeois middens, want het nieuw gelanceerde millésime (2017) is de laatste jaargang waarbij alle Châteaux die lid zijn van de Cru Bourgeois-club in dezelfde afdeling spelen. In december dit jaar wacht de jury de moeilijke taak om het kaf van het koren te scheiden

De jury zal in december opnieuw een piramidale structuur in het leven moeten roepen. De resultaten zullen echter pas bekendgemaakt worden op de symbolische datum van 20 februari (20.02) 2020.

Dat betekent dat we op dat ogenblik opnieuw het onderscheid zullen maken tussen Cru Bourgeois (ordinaire), Cru Bourgeois Supérieur en de top: de Cru Bourgeois Exceptionnel. Vorige poging om het piramidale klassement opnieuw in te voeren ging gepaard met de nodige heisa en leidde tot gerechtelijke procedures in Parijs, waarna het klassement werd afgevoerd.

Intussen werd in Brussel eind oktober het oogstjaar 2017 voorgesteld dat een moeilijk jaar was met late vorst en lage opbrengsten. De kwaliteit was op het appel, maar haalt ook weer niet het niveau van de betere bewaarjaren. In dergelijke jaren is het goed zoeken naar betaalbare, vlotte wijnen.

Onze selectie:

• Ch. Fonbadet. Nieuwe stijl, sappig, verticaal en met goede tannine.
• Ch. Mongravey. Luxewijn, nieuwe eik, goed ingeklede tannine.
• Ch. Cambon La Pelouse. Lichtjes dominant hout, goede tannine, soepel.
• Ch. Fleur La Mothe. Minder bekend bij ons, wel vlot en goed doordrinkbaar.
• Ch. Petit Bocq. Belgische eigenaar. Rood fruit, structuur en lengte.
• Ch. Le Crock. Ingehouden, aardsere stijl, St-Estèphe-DNA.
• Ch. Patache d’Aux. Brasserie-klassieker, ook in dit jaar pretentieloos en vlot drinkend.