Marc Vanel
Diverse

Oregano, wondermiddel tegen meeldauw?

Uit een recente Zwitserse studie blijkt dat essentiële oliën op basis van oregano wijnstokken kunnen beschermen tegen meeldauw, een veelvoorkomende ziekte in de Europese wijngaarden. Die oliën zouden de duurzaamheid van de ecosystemen in de wijnbouw bevorderen. Een mooi alternatief voor de zogenoemde Bordelese pap (op basis van kopersulfaat) of pesticiden.

Meeldauw wordt veroorzaakt door de waterschimmel plasmopara viticola. Het is de grootste plaag in de wijnbouw, die hoogtij viert in een regenachtig klimaat met zachte temperaturen. Twee derde van de pesticidebehandelingen zijn nodig enkel en alleen omwille van die meeldauw. Bioboeren behelpen zich echter met de hoger genoemde Bordelese pap.

Meeldauw wordt het meest gevreesd in vochtige lentes, maar kan zich helaas het hele jaar door ontwikkelen en kan een onbeschermde wijngaard volledig verwoesten. In 2018 werd zelfs de (anders zo droge) Languedoc zwaar getroffen door meeldauw en heeft men hier zowat de hele voorraad bestrijdingsmiddelen opgebruikt, waardoor andere regio’s, zoals Bordeaux, in de problemen raakten.

Vermits er veel meer pesticiden worden gebruikt dan Bordelese pap is het noodzakelijk voor de duurzaamheid van de ecosystemen in de wijnbouw en voor de gezondheid van de consument om een alternatief te vinden op korte termijn. Op 27 september heeft het wetenschappelijke tijdschrift Plos One de resultaten gepubliceerd van een onderzoek gevoerd door een groep onderzoekers van Ecole d’ingénieurs de Changins en van de Haute école du paysage, dʹIngénierie et dʹarchitecture de Genève.

Volgens de onderzoekers “zijn essentiële oliën een van de meest belovende oplossingen voor de bescherming van natuurlijke planten en hebben ze hun antibacteriële, antivirale en antischimmeleigenschappen bewezen voor verschillende landbouwgewassen.” Hun doeltreffendheid hangt wel voor een groot deel af van het moment, de methode van aanbrengen en de moleculaire interacties van de gastheer, de ziekteverwekker en de essentiële olie.

De onderzoekers hebben essentiële oliën van oregano en tijm gebruikt (die minder goede resultaten opleverden). Dat gebeurde in gasvorm en op wijnstokken van Chasselas in een geklimatiseerde ruimte. Ze stelden vast dat 24 uur na de infectie de ziekte met 95% was teruggedrongen. Bovendien werd aangetoond dat de behandeling het immuunsysteem van de plant had bevorderd door bepaalde resistente genen te doen ontwaken. Dat is van groot belang voor de productie van en het onderzoek naar biopesticiden, plantstimulansen en strategieën van selectie door resistentie.

Als het middel blijkt te werken zullen de onderzoekers hun onderzoek verfijnen. Het is wel moeilijk om te vatten dat we nu miljoenen hectares oregano zouden moeten telen om de essentiële olieën te kunnen maken die miljoenen hectares wijnstokken zouden kunnen beschermen. De enige mogelijkheid lijkt momenteel: oregano rechtstreeks te planten in de wijngaarden. Baat het niet dan schaadt het ook niet.

De gedetailleerde studie is terug te vinden op de website van PLOS ONE: link.