D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Voor u geproefd: 20 bio Bordeaux

Bordeaux kleurt almaar groener: het werkt almaar ‘ecologischer’. Niemand had ooit gedacht dat in deze Atlantische regenzone zoveel wijnen van organische en ecologische signatuur het daglicht zouden zien. Vino selecteerde voor u uitsluitend gecertificeerde wijnen (Bio, Biodynamisch, Terra Vitis, HVE).

De flessen zijn dus ofwel voorzien van het Europese bio-label ofwel Terra Vitis, ofwel meerdere labels tegelijk. Bij biodynamische wijnen is dat vaak Bio + Demeter of Biodyvin als certificatielabel. Ook wie een HVE certificaat heeft mocht erin, al is dat hier een kleine minderheid.

Concreet gaat het om biologische en biodynamsiche wijn bij de organische wijnbouw en over Terra Vitis en HVE (Haute Valeur Environnementale) voor de ecologische. Het verschil tussen beide is significant. De ecologische wijnen moeten bewijs leveren van een beperking van uitstoot, elektriciteit- en waterverbruik en dienen het gebruik van conventionele behandelingsproducten tot een minimum te beperken. Bovendien wordt er gewaakt over de biodiversiteit. Hoog tijd dus dat HVE overal wordt ingevoerd in de Europese landbouw. Bij de organische wijnbouw worden alle conventionele producten verbannen, maar is er geen toezicht op bijvoorbeeld CO2-uitstoot en worden kopersulfaat en sulfieten nog ruimschoots toegelaten.

Witte wijn

Château La Croix Simon, Entre-deux-Mers 2017, Bio – AB label
Goede sauvignon expressie. Aromatische toetsen van kruisbes en limoen, met op de tong een retour van groen fruit. Verder een fijne textuur en een goede lengte. Verfrissende, fruitgerichte, luchtige en moderne wijn. (12%)
• Biodyvino – €9.50 – 88/100

Château de Rochemorin, Pessac Léognan 2016, HVE
Wijn van André Lurton, gebaseerd op 100% Sauvignon blanc. Veel citrusfruit maar ook wat specerijen, wat denkbaar op het gebruik van hout wijst. Perfect evenwichtig op de tong met een retro van pompelmoes en citroenzeste. (13% alc)
• Cinoco – €19,90 – 86/100

Château Ferran, cuvée Saint-Pierre, Tradition, Entre-deux-Mers Haut Benauge, 2018, Biodynamisch – Demeter en Vegan label
Frisgroene reflecties. Opnieuw een Sauvignon-expresse van kruisbes, buxus en varens. De mond ligt in het verlengde van de neus met nadruk op vroeg geplukt fruit en frisheid. Vleugje witte peper in de afdronk. Ideaal bij oesters. (13% alc)
• Bio-Planet – €8.99 – 85/100

La Rose Verlaine, Bordeaux blanc, 2016, Bio – AB label
Wijn van producent Vignoble Producta, coöperatieve. Fris geel-groene reflecties. Eenvoudig aroma met een vleugje appel, perzik en citrus. Op de tong evenwichtig met net genoeg fruit. Dorstlessende, frisse bordeaux, na 2 jaar nog geen spoortje van evolutie.
• Bio-Planet – €5.99 – 84/100

Rode wijn

Château de Valois, Pomerol 2015, Bio – AB label
Intense en rijk gschakeerde neus met braam en een hint van bosaardbei. Fijne specerijen met zelfs een vleugje colablad. Op de tong rond, krachtig en delicaat tegelijk. Aangename hint van cederhout. Deze pomerol is een klassevolle feestwijn waarover tot dusver misschien iets te weinig gesproken werd. (14,5% alc)
• Vins Pirard – €38,00 – 93/100

Château Gombaude-Guillot, Pomerol 2012, Bio – Europees label
Ouverture met heel veel herfstfruit en zoethout. Wijn met een aparte stijl, aanleunend bij natuurwijn die zelfs wat doet denken aan een pinotage. Complexe ontwikkeling van secundaire aroma’s. Perfect verweven hout en tannine. Afdronk met opvallende zuurtjes. Hoeft niet noodzakelijk nog verder te rijpen. (13,5% alc)
• Mig’s World Wines – €59,50 –  92/100

Château Pavillon Beauregard, Lalande-de-Pomerol 2016, Bio – AB label :
Dit is Bordeaux op zijn best met erg lekkere en sappige merlots. Rijp, rond, expressief, complex, uitnodigend. Op de tong haast zalvend van textuur met fijn tannineraster en een kleine retour van zoethout en chocola. Onderschatte appellatie. Laat het wildseizoen maar komen. (13,5% alc)
• Vins Pirard – €26,85 – 91/100

Château de Rochemorin, Pessac-Léognan, 2015, HVE :
Echte klassieker met alle deugden van Pessac: cabernet-karakter met elegantie en verfijnd fruit, harmonieus palet, goed verweven hout. Genereus op de tong met veel structuur en dus potentie. Mag gedronken worden met de feesten of nog verder bewaard, minstens tot 2025. (14% alc)
• Cinoco – €19.90 – 91/100

Château des Graviers, Margaux 2016, Europees Biolabel:
Dit is een ‘kleine’ onbekende Margaux maar wel uit een groot jaar. Alle toegestane blauwe druiven zitten in de blend: Cabernet sauvignon en Franc, Merlot en Petit Verdot, Malbec en zelfs Carmenère. Het is dan ook een complete wijn met breed palet van braam, cassis, kers en viooltjes. Discreet houtgebruik. Cru Artisan. (13% alc)
• A. Gelin – €23,72 – 90/100

Château Grenet, Cuvée Foncaude, Bordeaux 2016, Bio en Vegan
Aroma’s van rijp geplukt zwart fruit met toets van zwarte kers en wat kirsch. Aangenaam en rond op de tong met extra toets van chocola en moka in de finale. Perfect rijpe tannine. Wijn met wat malbec in de blend. Niet de eerste keer dat deze producent ons positief verrast. Wijnmakers van dienst zijn Sylvain Destrieux en Christophe Rebillou (14%).
• Bioplanet – 8,59€ – 90/100

Les Chemins de Peyrou, Bordeaux 2015, Bio – AB label :
Je hebt geen super-terroir nodig om in een goed jaar te scoren. Dat bewijst deze ‘simpele’ Bordeaux van wijnbouwster Catherine Papon-Nouvel. Neus met rijp zwart herfstfruit en een vleugje vanille. Genereus merlot-karakter met een goed gestoffeerd middenpalet. kwaliteitsvolle tannine. Smakelijke, democratisch geprijsde middenklasser. (13%)
• Brunin Guillier – 8,50€ – 90/100

Château Fougas, cuvée Organic, Côtes de Bourg 2017, Biodynamisch – Demeter label :
Van een huis dat al 40 jaar ecologisch tewerk gaat. Genereus aroma van rijp bessenfruit met een lichte houtinvloed en verder eucalyptus en viooltjes. Frisheid, generositeit, goed onderbouwd palet met een retour van zwart fruit en fijngerasterde tannine. Reussite in een moeilijk jaar. (13% alc.)
• Bioplanet, Colruyt, Cora – ±€8,50€ – 89/100

Château La Tour de By, Médoc 2015, HVE :
Wijn die niet zo vaak op de voorgrond treedt in zijn beroemde appellatie. Goed rijp bessenfruit met een vleugje moka en zoethout. Op de tong gul en goed gestructureerd door de Cabernet. Vleugje grafiet in de afdronk met krokante tannine. Wijn die nog eventjes geduld vraagt. (13,5%)
• Cinoco – 19,50€ – 89/100

Château Lescure, Saint-Emilion GC, 2016, Bio – AB label :
Klassieker dan klassiek. Evenwichtige neus met zowel fruit- als florale toetsen. Discrete hint van specerijen. Fijn van structuur met een aangename retro van braam en viooltjes en frisse tannine in de finale. Wijn die duidelijk ‘’weggelegd’ is om nog enkele jaren te rijpen. (13,5%)
• Bioplanet, Colruyt – 13,95€ – 88/100

Château Pey-Bonhomme Les-Tours, Blaye-Côtes de Bordeaux 2016, Biodynamisch – Demeter :
Geconcentreerde tint (10% Malbec). Ouverture van rijpe braambes, cassis en specerijen. Romig op de tong met lekker sappige tannine. Vlotte afdronk met veel frisheid in dit warme jaar. Mogelijk te verklaren door het feit dat een deel van de wijn op amforen rijpte? (13%)
• A. Gelin (€10,78) en de 9 Sequoia-winkels (€12.45) – 87/100

Château Mayne-Boyer, Blaye Côtes de Bordeaux 2016, Bio – AB label :
Geconcentreerde tint. Ouverture van rijpe braambes, cassis en specerijen. Romig op de tong met lekker sappige tannine. Vlotte afdronk met veel frisheid in dit warme jaar. Mogelijk te verklaren door het feit dat een deel van de wijn op amforen rijpte? (14%)
• Cinoco – 7,90€ – 86/100

Domaine des Allants, Blaye Côtes de Bordeaux, 2014, Bio – AB label
Wijn met lichte evolutie in de tint. Typisch aroma van laatgeplukte merlot met najaarsfruit, hint van aardse woudtoetsen. Op de tong gul en soepel met goed versmolten tannine en hout, maar zeker nog fris en zelfs niet op zijn toppunt. Ideaal bij gerechten met paddenstoelen (13,5%).
• Sequoia – €13,86 – 85/100

La Fleur Garderose (Vignobles Pueyo), Bordeaux 2016, Bio – AB label
Heel levendige en zelfs wat nerveuze ouverture die zich doorzet in een lichte prikkeling op de tong. Neus met rood en zwart fruit, vleugje pruim, hint van kirsch en zoethout. Opvallend zuurtjes in het palet met een terugkeer van pruimen. Leunt dicht aan tegen natuurwijn. Mag gerust iets koeler geschonken worden. (13,5%)
• Mig’s World wines – €15,50 – 85/100