M. Vanel – D. Rodriguez

Francis Ford Coppola bekroond voor zijn carrière… als wijnbouwer

Hij ontving al vele prijzen voor zijn filmcarrière, maar deze "Lifetime Achievement Award" krijgt hij voor zijn innovatief werk als wijnbouwer.

Volgens Wine Enthusiast bekroont deze prijs “legendarische persoonlijkheden uit de wereld van de wijn die door hun vernieuwende wijze van werken het verschil hebben gemaakt.” Officieel heet de award “Wine Star Lifetime Achievement Award recipient honored for industry innovation, creativity, quality product and more than 40 years in winemaking.”

De familie Coppola bezit dankzij onder meer het fortuin dat ze vergaarden met de filmproductiemaatschappij American Zoetrope studio’s (cfr. American Graffiti, The Godfather II, Lost in Translation van dochter Sofia Coppola) liefst vier domeinen in California en Oregon. Coppola vormde het iconische ‘Niebaum’ om tot Niebaum-Coppola, dat meteen ook een van de meest prestigieuze wijnen onder zijn signatuur is, meestal gemaakt op basis van Cabernet-Sauvignon. Dat Coppola ook erg innovatief is geweest, lijkt meer een  ‘prétexte’ om een bekende persoonlijkheid op het podium te krijgen: het meest innovatieve was een wijn in blik genaamd ‘Sofia’.

De Francis Ford Coppola Winery in Sonoma County staat echter wel bekend als een van toppers op het vlak van oenotoerisme, met degustatiebars, restaurants, zwembad, gîtes in Europese stijl en natuurlijk een bioskoop.

“Over meerdere generaties heen heeft F. F. Coppola de wijnen van Californië een veel hogere visibiliteit gegeven. Hij was een vernieuwer die ook oog heeft gehad voor de geschiedenis van de wijnregio. Noemen we daarbij maar het feit dat hij Inglenook zijn oude luister teruggaf, restaurant incluis,” was de commentaar a van Adam Strum, uitgever van Wine Enthusiast.

“Deze erkenning weet ik naar waarde te schatten. Ik heb altijd gedroomd van een stuk grond waarop mijn eigen stokken zouden groeien, zodat ik mijn vrienden mijn eigen wijn kon laten proeven, zoals mijn grootvader en mijn ooms deden toen ik kind was”, luidde de reactie van Francis Ford Coppola in een communiqué.

Bij de ex-laureaten van de prijs vinden we onder meer Robert Mondavi, Ernest en Julio Gallo en Jess Jackson.

Bron: AFP Relax News – Photo: CC-BY-SA-2.0 2011

De wijnen van FF Coppola vindt u in ons land bij Rouseu, zie link