Dirk Rodriguez
Icoonwijn

Waarom Vega Sicilia nooit ontgoochelt

Eind augustus kwam Don Pablo Alvarez, eigenaar van Vega Sicilia zelf zijn wijn voorstellen in Brussel. Met fluisterstem antwoordde hij ontkennend op de vraag of de Unico elk jaar wordt geproduceerd.

Sassicaia, het absolute icoon van Italië, bezocht België in de lente. Vega Sicilia doet het nu in de late zomer. Krijgen we dan Domaine de la Romanée-Conti met de feesten? Beter niet op rekenen. Nee bij de Fransen moet de berg naar Mohammed gaan, Mohammed gaat niet naar de berg.

Don Alvarez kwam ondermeer vertellen dat Vega Sicilia tegenwoordig meer is dan enkele wijngaarden rond de kapel van de heilige Cecilia, in het vlakkere gedeelte van de vallei van de Duero (in Ribera del Duero). En “nee”, antwoordde hij op de vraag of er elk jaar een Unico wordt geproduceerd. “Mindere jaren slaan we over. De Unico moet altijd goed zijn.” In mindere jaren koopt u dus best de Alión, met daarin de druiven van de Unico. Men zorgt er dus wel voor dat de Unico of de Valbuena nooit ontgoochelen. Andere delen van het geheim zijn een eigen kuiperij, wat het huis toelaat zelf zijn hout voor de vaten te selecteren. Dat is geen luxe bij vega Sicilia, want er worden nooit tweedejaarsvaten gebruikt, alleen nieuwe. Ten slotte komt er geen of nauwelijks perswijn bij de wijn: daaruit komen immers nooit de fijnste tannine. En voor de kleur hoeft men er duidelijk geen perswijn bij te voegen.

In de appellatie Toro bezit het huis het uitstekende (en nog betaalbare) Pintia. Onder die naam wordt een rode wijn gemaakt (basis: Tinta di Toro) die bekend staat om zijn combinatie van zijn hints van intens geconcentreerd bessenfruit, structuur en een aparte frisheid die met de hoogteligging en met de onderliggende zuren te maken heeft.

Buiten Spanje creëerde het in Tokaj (noordoostelijk Hongarije) ook Oremus om er een van de allerbeste zoete wijnen te maken. Het lijkt een knipoog naar de geschiedenis van Vega Sicilia dat vroeger kistjes met zijn beste wijn placht te versturen naar de vorstenhuizen van Centraal- en Oost-Europa. Op Oremus worden tegenwoordig zowel droge (Furmint) als lichtere aperitiefwijnen gemaakt, eerder ‘teder’ dan zoet, de zogenaamde ‘Late Harvest’. Voor wie het echte spul zoekt is nu de 5 Puttonyos 2010 op de markt. Een schitterende introductie voor wie onbekend is met Tokaj: diepe neus en palet van acacia, oranjebloesem en gekonfijte limoen. Heel zuiver en evenwichtig ook, met een een zuurstructuur ter ondersteuning en een ellenlange afdronk.

Natuurlijk was het iedereen te doen om de crème à la crème van het huis, de Valbuena en de Unico. De Reserva Especial (nog onderwerp van een vraag in de finale van de Beste Sommelier van de Wereld) was jammer genoeg niet van de partij.

Als opwarmertje werd onder meer de Alión 2015 geserveerd, een premium Ribera del Duero met alles erop en eraan. Goed gedoseerde kracht, fluwelen tannine. Deze referentie werd pas in 1994 geïntroduceerd door het huis.

Volgden twee Valbuena’s 5°. De 2013 en de 2014. De 2013 moet je loskoppelen van het slechte Bordelese jaar. Dit is een wijn die bol staat van de identiteit: zó Ribera, zo sappig met zo’n perfect verweven tannine en hout dat er geen reden is om hem nog eens 5 jaar te laten liggen. Nee, deze Valbuena is nu perfect genietbaar.

De 2014 maakt het verschil duidelijk tussen een grote wijn en een fantastische wijn. Want de 2014 houdt die jump naar de allerhoogste expressiviteit nog even in de gebalde vuist. Achter een mooie rokerige, diepe neus staan een reeks complexe en secundaire aroma’s te drummen, maar die blijven nog netjes gereserveerd voor de toekomst, terwijl het smaakpalet heel veel weg heeft van die ideale mokerslag in een fluwelen handschoen. Een parel. Als u dan toch droomt van een mooie magnum in uw kelder, waarom niet deze wijn?

Het nec plus ultra van de proeverij was de Vega Sicilia Unico 2009. Topjaar, warm jaar en dat proef je ook. We hadden de smaak van de 2005 nog in gedachten toen we dit proefden en er is een verschil. 2005 is een grootse wijn die nauwelijks zijn gelijke kent. We benijden nu al de liefhebbers die hem in de jaren 2030 of 2040 zullen proeven. Deze 2009, met 10% Cabernet sauvignon in de blend, zal de fans niet zo lang op de proef stellen. Natuurlijk zal hij in 2025 nog mooier voor de dag komen dan nu, maar hij is nu al zo rond en smakelijk dat hij ons insziens niet per se nog decennia moet rijpen.

 

Het wijngamma van Vega Sicilia wordt in België exclusief ingevoerd door La Buena Vida