Dirk Rodriguez
Winebizz

Wijnfestivals: trends en data

De folders vol wijn vliegen door de brievenbussen. Maar ze zijn wel iets dunner dan vroeger, of vergissen we ons?

Eerste vaststelling : er worden minder topwijnen aangeboden dan vroeger. Er staan nog wel een paar grote champagnemerken en cru’s uit Bordeaux in de folders, maar het gros zijn alledaagse wijntjes voor nóg lagere prijzen. Het gevaar bestaat zelfs dat men enkel nog naar de prijs kijkt en de kwaliteit over het hoofd ziet. Tweede punt: je moet goed zoeken om die verborgen parel aan een interessante prijs te vinden. Maar ze bestaan. We sommen ze onder meer op in De Morgen Magazine van 28 september.

De kalender van de wijnfestivals

  • Carrefour Market : van 4 tot 22 sep
  • Delhaize : van 12 sep tot 9 okt
  • Colruyt :  van 11 tot 24 sep (magnum) en van 25 sep tot 08 okt.
  • Lidl : vanaf 4 sep en zolang de voorraad strekt
  • Hyper Carrefour : van 2 tot 22 okt
  • Cora : van 30 sep tot 28 okt
  • Spar retail: van 10 okt tot 6 nov

Trends

De supermarkten volgen de algemene trends: beetje meer wit en rosé, wat minder nadruk op rood. Portugal, Italië, Spanje doen het goed. Chili-Australië-Frankrijk moeten wat inbinden. Men blijft geïnteresseerd in de Balkan en bij uitbreiding gaat men zoeken rond de Kaukasus.

De bubbels stagneren, maar binnen dat segment stijgt Prosecco behoorlijk en dalen Champagne en Cava. Crémant stijgt licht, maar zou kunnen profiteren van de prijsstijgingen bij de Prosecco.