D. Rodriguez – M. Vanel
Regio

Weer op weg naar vroege Belgische oogst?

Met een warm einde van augustus ziet het er andermaal goed uit voor de Belgische wijnbouwers, en bij uitbreiding: Europese wijnbouwers. In een aantal regio's zijn de witte druiven al binnen.

Als we José Lemahieu, bezieler van de Wedstrijd Beste Belgische Wijn mogen geloven, staan er in de week van 26 augustus al heel wat oogstdagen gepland in onze Belgische wijngaarden. Dat is vroeg, maar niet extreem vroeg. Gemiddeld zou er sprake zijn van een oogst die een week tot tien dagen later valt dan in 2018, een jaar met uitzonderlijk veel zonneschijn én extreem weinig regenval.

De iets latere oogst heeft te maken met de afkoeling midden augustus 2019 die anderzijds erg interessant was voor het rijpingsproces. Vertraging in de rijping kan leiden tot complexere wijnen wanneer er nadien weer meer zon komt en de nachten koel blijven, wat vanaf 20 augustus het geval was.

De hittegolf van eind juli had weinig gevolgen in het westen van het land, vanwege de afkoeling door de Noordzee (we denken aan Heuvelland) maar had wel gevolgen in het oosten (Haspengouw). “Wijnbouwers die te vroeg ontbladerden hadden last van zonnebrand na de hittegolf,” aldus Jeroen Houben van Hoenshof, “waardoor de volumes kunnen tegenvallen. Nog in Limburg draagt men de gevolgen van een late vorst, wat ook al negatief is voor de volumes. Maar de iets tragere groei kan de kwaliteit zeker ten goede komen. Indien september meevalt blijven we zowat een week voor op het normale oogstschema,” aldus nog Jeroen Houben.

Italië
In Italië werd er bijzonder vroeg geoogst. Op 7 augustus werden de snoeimessen geslepen op Sicilië en belandde de Pinot Grigio als eerste druif in de oogstmanden. Dat is drie dagen vroeger dan vorig jaar. Door de vreemde evolutie van de zomer met hittegolven en soms watertekort verwacht men wel een daling van het volume in heel Italië.

Frankrijk
Op enkele kilometer van Perpignan in de Rousssillon vielen op 6 augustus de eerste trosjes Muscat à petits grains in een mand. Hier geldt hetzelfde als in Italië: door de droogte verwacht men 20 tot 30% minder opbrengst. Maar het is nog even afwachten of dit voor alle Franse regio’s geldt.